Ce trebuie să facem dacă vrem să transportăm animale de companie cu avionul

Pui de găină şi pisica
Pui de găină şi pisica (Epoch Times România)

Chiar dacă transportarea animalelor cu avionul este reglementată prin legi speciale, care pot varia foarte mult, în funcţie de fiecare ţară, totuşi, în prezent, este mult mai uşor să călătorim cu avionul alături de animalele noastre de companie.

Pentru ţările din Uniunea Europeană, medicii veterinari pot emite, în general, un paşaport european, pe baza căruia putem transporta animalele dintr-o ţară în alta. Paşaportul este doar una dintre cerinţele obligatorii în astfel de situaţii, de aceea este indicat să ne informăm din timp şi despre cerinţele speciale pe care le impune fiecare companie aeriană.

Cerinţe pentru pentru pisici, câini şi dihori domestici

“Dacă doriţi să călătoriţi între statele Uniunii Europene, trebuie să luaţi legătură cu un medic veterinar din ţara de origine, de la care puteţi luă, în baza unor cerinţe, paşaportul european necesar pentru transportul animalului sau animalelor de companie. Autorităţile naţionale din fiecare ţara a UE sunt responsabile pentru emiterea paşaportului pentru medicii veterinari. Acest sistem este valabil doar pentru pisici, câini şi dihori domestici. Pentru alte animale de companie , nu este armonizată încă o legislaţie la nivelul UE, astfel încât se aplică legislaţia naţională”, a precizat pentru Epoch Times Gabriel Munteanu, reprezentant al companiei Dental Touring Services.

Pentru a putea fi identificat, animalul trebuie să fie echipat cu un microcip electronic (transponder) sau să aibă un tatuaj lizibil. Animalelor de companie foarte tinere, care nu pot fi vaccinate încă, li se poate permite să călătorească fără vaccinare, pe baza condiţiilor definite de fiecare stat membru prin lege.

“Paşaportul pentru animale de companie din UE a fost proiectat pentru a dură întreagă viaţă a animalului. Când călătoriţi, ca proprietar al animalelor de companie, trebuie să va asiguraţi că vaccinul antirabic din paşaport este valabil. În caz contrar, trebuie reînnoită vaccinarea animalului. Unele state membre ar putea alege, de asemenea, să includă informaţii suplimentare în paşaport despre alte vaccinuri şi despre istoria medicală a animalului, pentru a face mai uşoare controalele sanitar-veterinare. Însă aceste informaţii nu sunt cerute suplimentar de legislaţia UE, relevă Gabriel Munteanu.

“Începând din ianuarie 2012, trebuie să le administraţi câinilor un tratament contra viermilor intestinali specific, dacă doriţi să mergeţi cu ei Finlanda, Irlanda, Malta sau Regatul Unit. Acest tratament, aplicat de un medic veterinar, ar trebui să fie menţionat pe paşaportul pentru animale de companie, iar plecarea ar trebui făcută între una şi cinci zile după tratament”, ne-a mai precizat Gabriel Munteanu.

Cerinţe ale companiilor aeriene

Dacă doriţi să călătoriţi cu animalele de companie, trebuie să consultaţi şi reglementările companiei aeriane, înainte de a va rezervă biletul de avion. Regulamentele diferă în funcţie de compania aeriană, dar, de obicei, acestea solicită îndeplinirea următoarelor condiţii:

- Transportaţi animalele într-o ladă sau într-o cuşcă închisă, cu dimensiunile cerute pentru fiecare specie în parte;

- Asiguraţi-vă că animalul are toate vaccinurile, certificatele şi vizele de intrare cerute de ţara în care călătoriţi;

- Asiguraţi-vă că animalul este instalat corect, are spaţiu suficient în cuşcă şi suficientă apă şi mâncare pentru întreaga călătorie.

Alte animale de companie

Referitor la cazurile în care dorim să transportăm cu avionul în străinătate alte animale în afară de câini, pisici sau dihori domestici, în general, nu este necesar un paşaport. De exemplu, pentru a lua cu noi în altă ţară o pasăre - cum ar fi un papagal din specia Peruş - sau o broscuţă ţestoasă, condiţiile se schimbă.

“Aceste cazuri presupun respectarea legislaţiei în vigoare în ţara respectivă în care dorim să călătorim. De exemplu, pentru o călătorie la Paris, în Franţa, legea permite transportarea unei păsări de mici dimensiuni, însă în Arabia legea nu permite acest lucru”, a declarat pentru Epoch Times Gabriel Munteanu.

“În general, nu există chestiuni standard, mai degrabă se tratează fiecare caz în parte”, a completat Gabriel Munteanu.

“Foarte importante pentru transportarea animalelor preferate sunt şi condiţiile de zbor pe care le oferă compania aeriană pe care am ales-o. Există companii care nu acceptă animale de companie la bordul aeronavelor”, a mai precizat Gabriel Munteanu pentru Epoch Times