Ce zice noul premier al României despre confiscarea averilor ilicite

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban in sedinta de Guvern
Presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban in sedinta de Guvern (Epoch Times România)

Noul premier Ludovic Orban susţine că este o idee bună introducerea declaraţiei de fiscalitate, prin care cetăţenii să fie obligaţi să îşi justifice veniturile. Ar fi un prim pas spre confiscarea averilor nejustificate ale marilor mahări politici, unul dintre cele mai arzătoare subiecte pentru români.

Reporter Epoch Times: Vorbeaţi despre declaraţii de fiscalitate.

Orban: Urmărind cum acţionează Fiscul în alte ţări (precum Germania, Franţa sau SUA - n.r.), mie mi se pare normal să aplicăm şi noi acelaşi lucru. Dar dacă tu ai proprietăţi pe care nu le poţi justifica ca venituri, din taxele şi impozitele pe care le-ai plătit la stat, în mod normal fie se plăteşte impozitul aferent achiziţiilor respective fie statul să îşi recupereze veniturile din bunurile dobândite fără să fi avut veniturile legale corespunzătoare impozitelor pe care le-ai plătit.

Reporter Epoch Times: Aş reveni la un subiect de interes maxim pentru cetăţeni şi anume confiscarea averilor ilicite. Confiscarea extinsă ştiţi bine că s-a blocat, Codul Penal a fost modificat astfel încât confiscarea averilor ilicite să fie mai dificilă... Când putem vedea nişte paşi concreţi pentru ca acea declaraţie de fiscalitate despre care aţi vorbit să devină realmente...

Orban: Căutaţi subiecte noi... aveţi destule subiecte privitoare la politica guvernamentală. În ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor, există la ora actuală o autoritate care a fost înfiinţată, care trebuie operaţionalizată şi care trebuie să înceapă să recupereze prejudiciile care rezultă în urma unor decizii de condamnare. În mod evident, orice îmbunătăţire a legislaţiei în acest domeniu va fi iniţiată de guvernul nostru, dar după o analiză foarte serioasă pe care o va face ministrul Justiţiei, evident împreună cu ministrul Finanţelor şi cu cei de la ANAF care au cât de cât o specializare în recuperare de creanţe.