Cea mai mare plăcintă cu mere din Republica Moldova a fost coaptă sâmbătă, 30 august

.
. (photos.com)

Cea mai mare plăcintă cu mere din Republica Moldova, numită „Plăcinta care ne uneşte”, a fost coaptă sâmbătă, 30 august. La pregătirea ei au participat preşedintele Parlamentului Igor Corman, prim-ministrul Iurie Leancă, membri ai Guvernului, alţi oficiali, asistaţi de o echipă de bucătari, a relatat Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului, scrie Moldpres.

Igor Corman a menţionat că această acţiune simbolică demonstrează că moldovenii ştiu să-şi respecte tradiţiile şi să-şi dezvolte obiceiurile strămoşeşti, fiind un popor sănătos care merită şi un viitor – unul european. „Unitate şi solidaritate a fost deviza noastră astăzi. Noi înţelegem că această plăcintă învârtită nu va scoate din impas producătorii noştri. Este nevoie să facem mult mai mult, ceea ce şi face guvernarea, Coaliţia pro-europeană”, a menţionat şeful Legislativului, îndemnând cetăţenii la unitate şi înţelepciune pentru a construi împreună un viitor mai bun.

La rândul său, prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că: „Dacă reuşim să intrăm în Cartea Recordurilor, deşi din ceea ce am văzut până acum - şi la procesul de pregătire, şi la învârtita propriu-zisă - cred că avem toate motivele să ajungem acolo, vă promit că banii pe care-i vom încasa îi vom împărţi, bineînţeles, cu agricultorii din Republica Moldova – cei care acum se confruntă cu unele probleme”.

După ce a stat la copt aproape o oră, oficialii au împărţit din plăcinta gigant tuturor celor prezenţi la eveniment şi s-au întreţinut cu oaspeţii.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care s-a ocupat de pregătirea acestei învârtite, punând la punct fiecare detaliu, a precizat că învârtita cu mere va fi propusă pentru Cartea Recordurilor. „Noi am luat legătura cu cei de la Guinness Book of Word şi am mers pe o cale mai simplă – o fotografiem, o filmăm, prezentăm rezultatele şi în timp de o jumătate de an va fi înregistrată în Guinness Book”.

Festivalul Diasporei are loc în cadrul Zilelor Diasporei, pentru prima dată în Republica Moldova, fiind organizat de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora al Guvernului. Organizarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova are drept scop promovarea dialogului cultural, turistic, economic la nivel de diasporă - ţară / ţară - diasporă, mobilizarea asociaţiilor diasporei şi a societăţii civile pentru ca, prin acţiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă şi promovarea ţării pe plan internaţional, inclusiv a turismului în Republica Moldova, precum şi schimbarea anumitor stereotipuri cu privire la ţara de origine.

Lungimea plăcintei „învârtite” a fost de circa 50 de metri, fiind coaptă într-o tavă cu diametrul de 2 metri.

Evenimentul, organizat în cadrul Zilelor Diasporei în Republica Moldova, la Complexul etno-cultural „Vatra” din Străşeni, a fost unul de solidarizare cu producătorii agricoli autohtoni.