Cea mai populară reţea socială din Rusia, sub controlul lui Putin

Pavel Durov, fondatorul VKontakte
Pavel Durov, fondatorul VKontakte (VKontakte)

Pavel Durov, fondatorul Vkontakte, cea mai populară reţea socială din Rusia, a declarat luni că a fost concediat şi că site-ul este acum "sub un control complet" a doi aliaţi apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, informează buzzfeed.com.

Anunţându-şi concedierea de la VKontake, platformă cu o popularitate similară cu a Facebook-ului în Rusia, Durov afirmă: "Astăzi, VKontake intră sub controlul deplin al lui Igor Sechin şi Alisher Usmanov."

Usmanov, cea de a doua persoană la care face referire Durov în declaraţia sa, este, conform Forbes cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 18,6 miliarde de dolari, fiind cel de al 34-lea bogătaş a lumii. Proprietar al grupului Metalloinvest, şi un acţionar important al clubului britanic de fotbal Arsenal, oligarhul rus deţinea, până nu demult 10% din Facebook. Usmanov este, de asemenea, co-proprietar a Mail.ru, cel mai mare furnizor rus de internet şi deţine acţiuni în multe alte numeroase companii din zona internetului precum Twitter, Groupon, Zynga, AirBnB, ZocDoc, Alibaba and 360buy.

Cât despre Igor Sechin, liderul facţiunii dure "silovick"1 care îl sprijină pe Putin, acesta este CEO-ul gigantului petrolier de stat Rosneft, despre el spunându-se ca este unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Putin.

"Probabil că în actualul context din Rusia, ceva de genul acesta era inevitabil. Sunt însă bucuros că am rezistat şapte ani şi jumătate. Am făcut multe şi parte din lucrurile pe care le-am făcut nu pot fi reversate." a continuat Durov.

Timp de ani de zile Kremlinul a menţinut un control strict al televiziunii şi presei tipărite, fiind mai lax în ceea ce priveşte libertatea de exprimare pe internet. Situaţia se schimbă însă în ultima vreme, mai ales după protestele anti-Putin din iarna dinspre 2011-2012, organizate de opozanţii preşedintelui, în special pe mediul online.

Durov, un tânăr timid cu presa, în vârstă de 29 de ani, fondator al reţelei ce numără acum mai mult de 100 de milioane de utilizatori în Rusia şi în alte ţări foste membre ale URSS, s-a declarat în repetate rânduri apolitic şi afirma că a refuzat cereri anterioare ale Kremlinului de a cenzura Vkontakte. Săptămâna trecută, Durov a afirmat într-o-o postare că a primit în trecut cereri de a închide anumite grupuri de pe site aflate în conexiune cu liderul opoziţiei Alexei Navalni - căruia autorităţile i-au înscenat un proces de fraudă, pentru a-l descuraja să mai posteze informaţii compromiţătoare despre corupţia regimului de la Kremlin - şi cu protestele anti-guvernamentale din Ucraina, iar el a refuzat.

În Rusia, zvonurile despre presiunile exercitate asupra lui Durov pentru ca să-şi vândă acţiunile pe care le are în Vkontakte şi să părăsească compania, au început încă de anul trecut. În ianuarie 2014, Durov anunţa ca şi-a vândut stocul de 12% din acţiunile Vkontakte pe care le mai deţinea, iar la începutul lui aprilie anunţa că va pleca din companie, declarând că noua structură a acţionariatului nu îi mai permite "aceeaşi libertate." Două zile mai târziu, Durov a revenit asupra declaraţiei pentru că ieri să anunţe că a fost concediat.

Note:

1. Silovik - desemnează pe politicienii care provin din serviciile de securitate sau militare, de multe ori referindu-se la ofiţerii fostului KGB , GRU , FSB , SVR Serviciul Federal de Control al Narcoticelor sau alte servicii de securitate care au venit la putere