Cea mai rară balenă din lume a fost găsită în Noua Zeelandă

Balene-spadă, extrem de rare, eşuate pe coastele din Noua Zeelandă
Balene-spadă, extrem de rare, eşuate pe coastele din Noua Zeelandă (New Zealand Government)

O balenă mamă şi puiul ei de sex masculin, găsiţi morţi după ce au eşuat pe o plajă din Noua Zeelandă, au fost identificaţi ca balene cu cioc cu dinţi, Mesoplodon traversii, aceste balene fiind anterior cunoscute numai după oase.

Balenele rare au eşuat pe plaja Opape, pe coasta de nord a Insulei de Nord în 2010, unde au fost fotografiate şi catalogate de Departamentul de Conservare din Noua Zeelandă. În acel moment ele au fost identificate ca balenele cu cioc Gray, care sunt mult mai frecvente.

Cu toate acestea, greşeala a fost descoperită în urma unei analize ADN de rutină, ca parte a unui program de colectare de date, ce durează de două decenii, privind balenele cu cioc din jurul Noii Zeelande.

"Aceasta este prima dată când această specie - o balenă de peste cinci metri lungime - a fost vreodată văzută ca specimen complet şi am fost destul de norocoşi să găsim două exemplare", a afirmat Rochelle Constantine de la Universitatea din Auckland într-un comunicat de presă.

"Până acum, tot ce am ştiut despre balena cu cioc cu dinţi provenea de la cele trei cranii parţiale colectate din Noua Zeelandă şi Chile, într-o perioadă de 140 de ani."

"Este remarcabil faptul că nu ştim aproape nimic despre un astfel de mamifer mare."

"Se poate pur şi simplu ca acestea să fie o specie care trăieşte şi moare în apele adânci ale oceanului şi care doar rareori ajunge pe uscat", a concluzionat Constantine. "Noua Zeelandă este înconjurată de oceane masive."

"Există enorm de multă viaţă marină care rămâne necunoscută pentru noi."

Rezultatele au fost publicate în Current Biology pe 6 noiembrie şi au evidenţiat importanţa analizei ADN pentru identificarea speciilor rare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură