Ceaiul - Băutură caldă energizantă necesară când vremea se răceşte

Cană cu ceai
Cană cu ceai (Pixabay.com)

Un ceai cald, energizant ajută organismul uman, în afară de faptul ca poate avea un gust foarte plăcut şi să fie aromat. În această perioadă de toamnă superbă, vă sugerăm câteva băuturi calde pe care să le savuraţi.
Ceai cu lapte

Potrivit cercetătorilor din cadrul Universităţii Northumberland din Marea Britanie, o băutură ideală se preparată astfel: se toarnă peste pliculeţul de ceai 200 ml de apă la temperatura de 100 grade Celsius, se lasă la infuzat două minute apoi se toarnă 10 ml de lapte. Se bea după 6 minute, când băutura ajunge la 60 de grade.

Ceai fierbinte de merişoare

Se combină merişoare uscate (250 g) sau 300 g merisoare proaspete, 200 g miere de albine, sucul de la două portocale, sucul de la două lămâi, 12 cuisoare intregi, 2 batoane de scorţişoară

Merişoarele se fierb la foc mic timp de 20 min în trei litri de apă şi apoi se adaugă restul ingredientelor, se pune miere şi se lasă la infuzie 15 minute.

Ceai condimentat cu suc de fructe

1,5 l apă, 6 plicuri de ceai (dupa preferintă) , o lingură cuişoare, un baton scorţişoară, 200 ml suc de portocale, 60 ml suc de ananas, 2 linguri suc de lămâie, 100 grame zahar

Se pune la fiert apa, cu batonul de scorţişoară şi cuişoarele. Dupa ce a dat în fiert, se adauga pliculeţele de ceai. Se lasă la infuzie 8 minute, dupa care se scot. Peste infuzia fierbinte se adauga zaharul şi sucul de portocale, de lămâie şi de ananas şi se amestecă până când se dizolva tot zaharul.

Ceai cu ghimbir, miere si lămâie

1 litru de apă, 150 grame zahăr, 40 grame ghimbir ras, 3 pliculeţe de ceai (dupa preferinţă), sucul de la 2 lămâi, 3 linguri de miere.

Apa, zahărul şi ghimbirul se pun la fiert, se fierbe la foc mic 20 de minute. Se stinge focul, se adaugă pliculeţele de ceai şi se lasă la infuzie 3-5 minute, dupa care se scot. Se adaugă mierea şi sucul de lămâie, se amestecă şi se serveşte fierbinte.

Ceai cu suc de mere şi de merişoare

1,5 l apă fierbinte, 6 pliculţe de ceai (dupa preferintă), 1,5 l suc de mere, 500 ml suc de merişoare, 100 g zahar, 50 ml suc de lămâie

Pliculeţele de ceai se lasă la infuzie 7-10 minute, dupa care se scot şi se adaugă restul ingredientelor şi se amesteca bine si se serveste (ceaiul va fi caldut, intrucat sucul de mere, merişoare şi lămâie se adauga peste infuzia fierbinte).

Ceaiul de cătină

Ceaiul de cătină este un tonic excelent şi se recomandă, mai ales persoanelor anemice, convalescente ori celor care fac sport de performanţă. Catina are în compoziţie multe minerale şi vitamine, motiv pentru care este recomandată şi în curele de slăbire, câte trei-patru cani pe zi.

Notă: Plantele cu care se fac ceaiuri nu se fierb niciodată. Planta se pune în vasul respectiv şi peste ea se toarnă apa clocotită. În general, în cinci minute, cat se lasă la infuzat, planta îşi lasă în apă constituenţii pe care îi are în compoziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură