CEC a decis data alegerilor în Chişinău şi Bălţi. Poliţiştii au limitat accesul în sala de şedinţe

Când nu ajung locuri în sala de şedinţe a CEC, înseamnă că interesul oamenilor este unul mare şi cauţi o sală suficient de încăpătoare, dar nu încalci legea utilizând asta ca pretext, afirmă Dumitru Alaiba.
Sediul CEC asediat de poliţişti în timpul şedinţei din 12.03.2018
Sediul CEC asediat de poliţişti în timpul şedinţei din 12.03.2018 (facebook.com)

Alegerile locale noi pentru funcţiile de primar al municipiilor Chişinău şi Bălţi vor avea loc pe 20 mai. Decizia a fost adoptată luni de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC). Anterior, pentru aceeaşi zi, CEC a stabilit desfăşurarea alegerilor locale noi ale primarilor şi în alte 5 localităţi.

Scrutinul pentru Primăria Chişinău va avea loc după ce pe 16 februarie primarul suspendat al Capitalei Dorin Chirtoacă, cercetat penal pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, şi-a anunţat demisia.

La 12 februarie şi Renato Usatîi, care este refugiat la Moscova fiind urmărit în ţară sub acuzaţii pe care el le consideră inventate, a anunţat în cadrul unei emisiuni televizate că renunţă la funcţia de primar al municipiului Bălţi ”pentru ca toţi să se poată pregăti sincer de alegeri”.

Alegerile locale pentru funcţiile de primar al municipiilor Chişinău şi Bălţi vor costa 22 de milioane 516 mii de lei care iniţial nu au fost planificaţi în bugetul de stat.

De menţionat că zeci de oameni au protestat faţă de activitatea CEC având în vedere că nu au fost acceptaţi în sala de şedinţe pentru 12 martie fiind stabilite pe ordinea de zi examinarea mai multor subiecte inclusiv şi subiectul înregistrării grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului de vot mixt. Sediul instituţiei pe parcursul întregii şedinţe a fost înconjurat de zeci de poliţişti.

Vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu a ţinut să atenţioneze că şefa CEC, Alina Rusu, a umplut sala de sedinţe cu funcţionarii instituţiei ca să limiteze participarea cetăţenilor. ”Tot Rusu a solicitat prezenţa masivă a forţelor de ordine. Doriţi altceva de la o instituţie capturată de GBC?”

În context, expertul de la Centrul de Politici şi Reforme, Dumitru Alaiba notează că deşi şedinţele CEC sunt publice, nu ar fi ajuns locuri pentru toţi doritorii să asiste la şedinţa din 12 martie. ”Nu ajung locuri? Când nu ajung locuri în sală, înseamnă că interesul oamenilor este unul mare şi cauţi o sală suficient de încăpătoare, dar nu încalci legea utilizând asta ca pretext.”