Cehia poate ţine graniţele închise până la doi ani, pentru a scăpa de epidemia de virus Wuhan

Coronavirusul din Wuhan sperie Coreea de Sud printr-o creştere exponenţială
Coronavirusul din Wuhan sperie Coreea de Sud printr-o creştere exponenţială (Anadolu Agency via Getty Images)

Oficiali din Republica Cehă spun că ţara ar putea avea nevoie să îşi ţină graniţele închise timp de 2 ani pentru a lupta împotriva unui al doilea val de epidemie produsă de virus Wuhan.

Şeful echipei care coordonează răspunsul la criză, Roman Prymula, a declarat televiziunii cehe că ar trebui să fie menţinute controalele la frontieră pentru o perioadă îndelungată - astfel încât să blocheze intrarea persoanelor din alte ţări europene care au fost afectate masiv de virusul Wuhan.

„Situaţia din alte ţări europene nu va fi bună, acolo va dura mai multe luni”, a spus Prymula.

Ministrul Sănătăţii ceh, Adam Vojtech, a preluat sugestia lui Prymula. "Ideea este să eviţi un al doilea sau al treilea val al epidemiei, astfel încât oamenii din alte ţări precum Italia, Franţa, Spania, Germania, să nu înceapă să curgă [în Cehia]", a spus el la Televiziunea Cehă.

Măsurile de carantină care restricţionează circulaţia şi impun închiderea restaurantelor şi a altor afaceri, precum şi purtatul măştilor pentru faţă în public, vor fi extinse în Cehia până la 1 aprilie.

Măsurile luate de guvernul ceh au avut succes, Prymula subliniind modul în care autorităţile au fost în măsură să „aplatizeze curba” infecţiilor şi să menţină rata sub control.

Ţara a scăpat în mare parte de impactul coronavirusului comparativ cu alte ţări europene, înregistrând 1.236 de cazuri, dar un singur deces.

Vit Rakusan, liderul partidului STAN de opoziţie, a spus că ideea închiderii frontierei timp de 2 ani este un coşmar.

„Înţeleg şi susţin interdicţia de a călători în momentul de vârf al epidemiei. Dar să sperii oamenii cu o perioadă de doi ani nu trebuie să fie o decizie a unui epidemiolog, oricât de bun ar fi.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe