Cehia refuză noi imigranţi. Uniunea ameninţă cu sancţiuni

Comisia Europeană a avertizat marţi că ar putea sancţiona statele membre care nu respectă regulile UE privind cotele obligatorii pentru acceptarea de solicitanţi de azil şi ar putea lansa proceduri de infringement împotriva lor începând chiar de săptămâna viitoare.
Ambarcaţiuni cu refugiaţi în drum spre Grecia.
Ambarcaţiuni cu refugiaţi în drum spre Grecia. (Aris Messins/AFP/Getty Images)

Avertismentul a fost lansat după ce Republica Cehă – care a protestat de la bun început împotriva cotelor obligatorii – a declarat că nu va mai accepta noi imigranţi, invocând temeri pentru securitate.

“Vom specifica poziţia noastră în privinţa lansării procedurilor de infringement împotriva statelor membre care nu au relocalizat pe nimeni sau nu au promis niciun loc timp de aproape un an de când am decis să facem acest lucru împreună”, a declarat reporterilor Dimitri Avramopoulos, comisarul UE pentru migraţie.

Ministrul ceh de Interne, Milan Chovanec, a declarat luni că ţara sa nu va mai primi noi imigranţi înainte ca planul să expire în luna septembrie.

“Guvernul a aprobat suspendarea acestui sistem pentru Republica Cehă ca urmare a deteriorării situaţiei securităţii şi a funcţionării eronate a întregului sistem de relocalizare. Guvernul a cerut, de asemenea, ministrului de Interne să pună capăt tuturor activităţilor în aceste sectoare. Acest lucru înseamnă că Republica Cehă nu va mai participa la relocalizarea imigranţilor care sosesc în Grecia şi Italia”, a precizat Chovanec.

Republica Cehă a acceptat doar 12 imigranţi dintr-o cotă de circa 2.600, conform unor rapoarte. Polonia, Ungaria şi Slovacia au refuzat, de asemenea, să participe la acest program.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe