Cel mai important om din Orient face încă o vizită în Rusia

Liderul operaţiunilor iraniene sub acoperire în Orientul Mijlociu, general maiorul Qassem Soleimani din cunoscuta Forţă Quds, s-a întâlnit săptămâna trecută la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin şi alţi oficiali.
Qassem Soleimani, şeful forţei militare iraniene de elită Quds.
Qassem Soleimani, şeful forţei militare iraniene de elită Quds. (Captură Foto)

Conform unor surse anonime care au discutat cu agenţia iraniană de ştiri Fars News (FNA), “generalul Soleimani a avut săptămâna trecută o întâlnire cu Vladimir Putin şi cu oficiali de rang înalt din cadrul armatei şi securităţii ruse, în timpul unei vizite de trei zile, cu scopul de a discuta despre chestiunile abordate în timpul întâlnirii (din Teheran de la sfârşitul lunii noiembrie) dintre Putin şi Liderul Suprem al Revoluţiei Islamice, Ayatollahul Seyed Ali Khamenei.”

Soleimani este şeful Forţei Quds din cadrul Corpurilor de Gardă Republicane Iraniene (IRGC), o organizaţie paramilitară responsabilă de desfăşurarea de operaţiuni sub acoperire în Orientul Mijlociu, conform website-ului Tru News.

Soleimani şi Forţa Quds au fost vârful de lance al Iranului în lupta împotriva Statului Islamic, în organizarea şi susţinerea miliţiilor musulmane şiite din Irak şi Siria şi susţinerii liderului sirian Bashar al-Assad. Deplasările lui Soleimani reprezintă un secret bine păzit, în special în condiţiile în care el a fost poate cea mai mare influenţă iraniană în Irak şi Siria.

La un moment dat, misteriosul general iranian a fost cunoscut în mare parte pentru faptele sale împărtăşite în rândul soldaţilor iranieni. Acum, Soleimani a devenit cunoscut şi pentru rolul său în societatea din Orientul Mijlociu.

Vizita lui Soleimani la Moscova de săptămâna trecută este cea de-a doua din acest an. El a călătorit în capitala rusă la sfârşitul lunii iulie în ceea ce pare să fi fost o întâlnire cu oficialii ruşi pe tema intervenţiei ruseşti în Siria (care a fost lansată la sfârşitul lunii septembrie). Assad este aliat atât cu Iranul cât şi cu Rusia şi a fost susţinut activ de ambele ţări în lupta sa pentru a se menţine la putere.