Cel mai mare baraj al Chinei generează îngrijorări din cauza inundaţiilor masive

Barajul celor Trei Defiluri, de pe râul Yangtze
Barajul celor Trei Defiluri, de pe râul Yangtze (STR/AFP/GettyImages)

Controversatul baraj Sanxia - al celor Trei Defileuri - din China, cel mai mare proiect hidroenergetic din lume, a atras critici internaţionale din cauza defectelor de proiect şi a problemelor pe care le cauzează mediului încă de la construcţia sa, din anii '50.

Acum, pe fondul unor ploi torenţiale ce au cuprins peste jumătate din teritoriul Chinei, un expert în hidrologie avertizează că barajul s-ar putea prăbuşi sub presiunea suplimentară, punând în pericol viaţa a zeci de milioane de oameni care locuiesc în proximitatea fluviului.

Inundaţiile au afectat cel puţin 11,2 milioane de oameni în 26 de provincii şi municipalităţi din centrul şi sudul Chinei, de când ploile abundente au început să facă ravagii la începutul lunii iunie.

Peste 9.300 de case au fost luate de ape şi alte 171.000 au suferit pagube. Daunele financiare au depăşit 24,1 miliarde de yuani (3,4 miliarde USD), potrivit autorităţilor locale.

Precipitaţiile vor avea loc încă 10 zile, conform prognozei.

În Guizhou, o provincie muntoasă din sud-vestul Chinei, apa de la ploi a depăşit nivelul de alertă cu 16 metri.

Inundaţiile din judeţul Yanhe au făcut ca apa să dărâme un pod şi case din zonă.

Baraj cu probleme

Construit cu obiectivul declarat de a ţine sub control inundaţiile pe care le produce râul Yangtze şi de a genera energie curată, proiectul masiv, care a costat 180 de miliarde de yuani (25,4 miliarde USD) a fost bântuit de corupţie şi costuri majore de mediu.

Mutarea forţată a peste 1 milion de rezidenţi a alimentat şi mai mult furia publicului.

„Dacă Sanxia poate juca un rol în prevenirea inundaţiilor în situaţia actuală sau dacă guvernul a înşelat publicul de la început - a fost destul de clar pentru oameni de-a lungul anilor”, este de părere Wang Weiluo, un hidrolog chinez care locuieşte în prezent în Germania.

Râul Yangtze traversează 11 provincii şi regiuni chineze din China centrală şi de vest, inclusiv Tibet, Sichuan, Chongqing, Hubei şi Shanghai. Multe regiuni au un nivel sub al rezervorului barajului, plasându-le „direct în calea furiei apelor” în timpul inundaţiilor, a spus Wang.

Întrebat de reporterii Epoch Times pe 23 iunie despre faimosul baraj, Fan Xiao, un inginer în Biroul Sichuan de explorare geologică şi exploatare a resurselor minerale, a declarat că superiorii săi i-au cerut „să nu dea niciun interviu pentru publicaţii străine.”

Fan a scris, totuşi, pe larg despre problemele legate de barajul celor Trei Defileuri. Un articol din 2004, de exemplu, a analizat problema cutremurelor şi alunecărilor generate de rezervor. Un altul, din 2016, a pus sub semnul întrebării „capacitatea netă” a barajului de a atenua inundaţii, după ce a contabilizat costurile distrugerii habitatelor locale.

Wang a spus, de asemenea, că există un conflict fundamental între oamenii din amonte şi cei din aval. Când cad ploi abundente, primii doresc ca apa să fie evacuată, iar cei din aval nu pot face faţă inundaţiilor.

„Cele Trei Defileuri generează presiune la ambele capete”, a spus el. În prezent, rezervorul a menţinut un nivel al apei mai mic decât în mod normal pentru siguranţa barajului.

Probleme sistemice

O privire asupra rapoartelor mass-media chineze de-a lungul anilor transmite un sentiment de neîncredere în baraj.

În 2003, un articol din mass-media de stat Xinhua afirma că barajul ar putea rezista la inundaţii care apar o dată la 10.000 de ani; redactarea a fost modificată menţionând 1.000 de ani în 2007, apoi 100 de ani în 2008; şi în 2010, postul de televiziune central CCTV a menţionat un raport al Comisiei pentru resurse de apă din Changjiang, care a supravegheat direct bazinul fluvial Yangtze, spunând că oamenii „nu îşi pot pune toate speranţele în barajul Trei Defileuri”.

Autorităţile au declarat că deversează apa în surplus în 980 de rezervoare de apă de-a lungul râului Yangtze, ezitând să elibereze apa din barajul Trei Defileuri, în ciuda nivelului care depăşeşte nivelul maxim cu doi metri (6,6 metri) din motive legate de generarea de inundaţii bruşte. Dar internauţii au vehiculat recent un videoclip în care acuză autorităţile de descărcare în secret a apei barajului fără a da preaviz, înrăutăţindu situaţia.

Wang îndeamnă oamenii care locuiesc în apropierea barajului să pregătească materiale pentru eventuale situaţii de urgenţă care ar putea să apară. "Partidul Comunist Chinez nu-şi va asuma niciodată responsabilitatea pentru asta ... Fiecare moarte este doar o cifră pentru regim", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură