Cele mai bizare afecţiuni din lume

Mască din filmul Star Trek
Mască din filmul Star Trek (DON EMMERT / AFP / Getty Images)

Dacă în anii 80 omenirea a fost invadată de alergii, iar deceniul anilor 90 a adus în prim plan "epidemii" de boli precum diabetul şi cancerele la tineri în vârstă de 20-30 de ani, în ultimul timp s-au înmulţit în presă cazurile unor sindromuri bizare, multe dintre ele neavând nume.

Vă pezentăm unele dintre ele.

Bărbatul care nu poate simţi frigul

Wim Hof, un olandez cunoscut şi ca Omul de Gheaţă, a înotat pe sub gheaţă şi a stat în butoaie umplute cu gheaţă. De-a lungul timpului a marcat mai multe recorduri mondiale - unul fiind că a putut escalada Mount Blanc în pantaloni scurţi.

Oamenii de ştiinţă nu pot explica fenomenul, dar olandezul în vârstă de 48 de ani este în stare să suporte şi chiar să se simtă bine la temperaturi s-ar dovedi fatale oamenilor normali.

Alergică la apă

Ashleigh Morris nu poate să înoate, să facă o baie fierbinte şi nici nu măcar un duş după o zi obositoare de muncă deoarece este alergică la apă. Chiar şi transpiraţia îi poate provoca o mâncărime dureroasă.

Ashleigh, este din Melbourne, Australia şi este alergică la apă de orice temperatură, afecţiune cu care trăieşte de la vârsta de 14 ani. Ea suferă de o boală a pielii extrem de rară, numită ”Aquagenic Urticaria” - numai câteva astfel de cazuri au fost întâlnite în întreaga lume.

Băieţelul care nu poate adormi

La prima vedere Rhett Lamb, copilul în vârstă de 3 ani seamănă cu orice altă năzbâtie de copil, dar există un lucru care-l diferenţiază de alţii: are o condiţie medicală rară din cauza căreia nu poate dormi. Rhett stă treaz timp de 24 pe zi iar părinţii săi cât şi doctorii sunt uimiţi de afecţiunea sa. Aceştia l-au supravegheat în ture să vadă ce îl deranja pe tânărul privat de somn.

După mai multe dezbateri, Shannon şi David Lamb au aflat în final ce era în neregulă cu fiul lor: doctorii l-au diagnosticat pe Rhett cu o afecţiune extrem de rară numită Deformarea Chiari.

”Creierul este pur şi simplu împins în coloana vertrebrală. Ceea ce se întâmplă atunci este compresia, deformarea sau sufocarea celulelor nervoase responsabile pentru activităţi vitale precum controlul somnului, limbajului, nervii cranieni, sistemul circulator şi chiar de sistemul respirator”, a declarat doctorul Savard.

Liber la înfulecat, fără să se îngraşe

Perry, este un domn în vârstă de 59 de ani care poate mânca cartofi prăjiţi, plăcintă, friptură şi prăjituri cât de mult îşi doreşte fără să se îngraşe absolut deloc. Motivul pentru care nu poate lua în greutate este afecţiunea numită lipodistrofie şi îi forţează corpul să ardă rapid grăsimile.

În copilărie era un copil dolofan, dar la vârsta de 12 ani a slăbit aproape ”peste noapte”. Iniţial s-a străduit să ia în greutate mâncând mai mult dar fără nici un rezultat. Perry locuieşte momentat în Illford, Essex şi timp de zece ani s-a supus mai multor teste până ce boala sa a putut fi diagnosticată. În final s-a descoperit că organismul său producea de şase ori mai multă insulină decât un om normal. Doctorii sunt de părere că afecţiunea sa ”este visul oricărei persoane ce vrea să slăbească”.

Spaima bărbaţilor: femeia care memorează tot

Aceasta este extraordinara poveste a lui Aj, o femeie căsătorită în vârstă de 40 de ani, care reţine abosolut tot ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani de când a contractat boala.

McGaugh şi colegii săi cercetători de la UCI Larry Cahill şi Elizabeth Parker au studiat extraordinarul caz a unei persoane ce posedă o ”permanentă, incontrolabilă şi automată” memorie, atât despre ea cât şi despre nenumăroase evenimente publice. Dacă alegi o dată din ultimii 25 de ani şi o întrebi despre aceasta, ea îţi va oferi o mulţime de detalii elaborate despre evenimentele ce i s-au întâmplat în acea zi cât şi alte ştiri importate din domeniile sale de interes. De asemenea, ea ţine minte în ce zi a săptămânii era şi cum era vremea atunci.

Femeia în vârstă de 40 de ani, care a primit numele de cod Aj pentru a-i fi protejată intimitatea, este atât de nemaiîntâlnită încât UCI a elaborat un nume pentru afecţiunea sa în ultima ediţie a jurnalului Neurocase: sindromul hiperthymestic.

Alergia la... tehnologie modernă

Pentru majoritatea oamenilor, vorbitul la telefonul mobil, încălzirea mâncării la microunde şi condusul maşinii fac parte dintr-o viaţă obişnuită a secolului XXI în Marea Britanie. Dar asemenea lucruri sunt imposibile pentru Debbie Bird – deoarece este alergică la telefoane mobile sau cuptoare cu microunde.

Femeia în vârstă de 39 de ani, este atât de sensibilă la câmpul electromagnetic (emf) sau ”smog” creat de computere, telefoane mobile, cuptoare cu microunde şi chiar la unele maşini încât poate dezvolta o alergie de piele dureroasă iar genele i se umflă atunci când se apropie de acestea. În consecinţă, domnul Bird, un manager al unui salon de întreţinere, a transformat casa într-o zonă fără nici un câmp electromagnetic, pentru a-şi păstra sănătatea în acest fel. ”Nu mai pot să fac unele din lucrurile care mi se păreau normale până acum”, declară Debbie. ”Viaţa de zi cu zi mi-a fost serios afectată de către EMF.”

Emotivitatea care te leşină

Kay Underwood, în vârstă de 20 de ani, are cataplexie, o condiţie ce se manifestă prin slăbirea substanţială a muşchilor atunci când se expune emoţiilor puternice. Entuziasmul, furia, frica, mirarea, respectul şi chiar ruşinea o pot face să cadă din picioare.

Kay, din Barrow-upon-Soar, oraşul Leicestershire, a fost diagnosticată acum cinci ani iar uneori cădea şi de peste 40 de ori pe zi din picioare. Aceasta spune: „oameni o consideră destul de ciudată atunci când se întâmplă şi nu e mereu uşor să ai de-a face cu reacţiile lor”.

"La fel ca mojoritatea bolnavilor de capaplexie, Kay suferă şi de narcolepsie, o afecţiune ce o face să adoarmă fără nici un avertisment. Există 30.000 de bolnavi de narcolepsie şi aproximativ 70% dintre ei suferă şi de cataplexie.”

Muzicianul ce nu se poate opri din sughiţ

Chris Sand, în vârstă de 24 ani din Lincoln, sughiţă odată la două secunde şi, uneori, nu se poate abţine nici în somn. Acesta a încercat o varietate de leacuri, inclusiv yoga şi hipnoză, dar nimic nu a funcţionat. Chris e de părere că problema sa provine de la refluxul său gastric cauzat de o supapă deteriorată din stomac. ”Dacă nivelul acidului gastric va atinge un punct critic, mă vor opera şi îmi vor folosi o parte din stomac pentru a-mi micşora valva”, explică el.

Chris este vocalist în grupul Ebullient, şi spune că condiţia sa i-a încetinit cariera, fiind capabil să concerteze doar de patru ori până acum. Doctorii de la Nottingham Queen Medical Centre îi vor instala un tub în stomac prin care vor monitoriza nivelul acidului gastric, pentru a decide dacă o intervenţie chirurgicală este posibilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură