Cele mai bune fursecuri pentru Sărbători!

De unde provin aceste reţete delicioase cu parfumul lor inegalabil? De la cine le-au învăţat patiserii celebri? Desigur... de la bunica!
Dulciuri
Dulciuri (captură web)

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, iar dulciurile sunt la fel de importante precum cadourile şi globurile colorate din pomul de Crăciun. În fiecare an, fursecurile tradiţionale sunt pregătite într-o varietate de moduri iar reţetele, din ce în ce mai creative, cuceresc inimile copiilor şi adulţilor. Sunt reţete simple şi uşor de făcut. Aveţi nevoie doar de unt, făină de grâu, ouă, miez de nucă, ciocolată, cacao şi multă imaginaţie! Pentru cei mici ar fi o plăcere imensă să le gătiţi împreună!

Dar de unde provin aceste reţete delicioase cu parfumul lor inegalabil? De la cine le-au învăţat patiserii celebri? Desigur... de la bunica!

Cuptorul bunicii este internetul din ziua de astăzi. Există desigur tipuri diferite de fursecuri, iar noi vă propunem câteva dintre ele. Este foarte posibil ca printre acestea să recunoaşteţi reţeta care vă aminteşte parfumul de neuitat din copilărie.

1. Fursecuri rapide cu gem de caise şi nucă pralinată

Aceste fursecuri pline de arome, au un strat subţire de aluat crocant cu o uşoară aromă de unt, la care se simte atât parfumul gemului de caise, vanilie şi lămâie cât şi gustul deosebit al nucilor pralinate. După preferinţă, gemul de caise se poate înlocui cu cel de vişine, prune, gutui etc.

Ingrediente:

pentru aluat:

80 g unt
100 g zahăr
1 ou
1 1/2 căni de făină
1 praf de sare
½ pachet de praf de copt

umplutură

1 borcan de gem de caise
2 linguri de amidon
coaja rasă de la o lămâie
1 pliculeţ de vanilie
80 g nucă mărunţită

Modul de preparare:

Cuptorul se încinge la temperatura 180 de grade Celsius.

Mai întâi se face aluatul. Într-un castron, se amestecă untul tăiat în bucăţi mai mici cu zahărul, făina, oul, o jumătate de pacheţel de praf de copt şi un praf de sare. Când compoziţia a devenit omogenă, aluatul se întinde în tava de copt, presând uşor cu degetele pentru a uniformiza foaia de aluat.

Tava se pune la cuptor pentru 15 minute.

Între timp se prepară umplutura. Într-un vas, se amestecă gemul cu amidonul, vanilia şi coaja rasă de lămâie. Nucile, fie se mărunţesc cu ajutorul unui cuţit, fie se pun în blender pentru câteva secunde.

După 15 minute, tava se scoate din cuptor, iar pe deasupra aluatului se întinde amestecul de gem în strat uniform. Se dă din nou la cuptor pentru câteva minute, pentru a lăsa gemul să facă o crustă subţire.

Tava se scoate din nou din cuptor pentru a se presăra pe deasupra nuca mărunţită. Rolul crustei subţiri deasupra gemului este de-a ţine nuca deasupra şi a o împiedica să cadă în amestecul de gem.

Se pune din nou la cuptor pentru încă 15 minute, apoi se scoate şi se lasă să se răcească în tavă.

După ce s-a răcit, se taie fâşii de 2-3 cm, în funcţie de mărimea pe care o doriţi pentru fursecuri. Fâşiile se pot tăia în formă de romburi, pătrate sau alte forme după preferinţă. Fursecurile se pot ţine şi 2-3 săptămâni în cutii de carton (reţeta originală aici) .

2. Fursecuri cu fulgi de ovăz, merişoare şi ciocolată - un deliciu

Aceste fursecuri cu fulgi de ovăz şi merişoare sunt bune, crocante şi aromate. Se ştie că fulgii de ovăz sunt un ingredient foarte sănătos. Fursecurile au un gust bogat, uşor acrişor de la merişoare. Ciocolata le dă puţină dulceaţă, dar nu prea mult, aşa încât putem spune că nu sunt prea dulci. Sunt delicioase, aşa că nu vă aşteptaţi să stea prea mult neconsumate.

Ingrediente:

1 1/2 căni de fulgi de ovăz
2 căni de făină
1/2 linguriţă de sare
1/2 linguriţă de praf de copt
225 g de unt
1 cană de zahăr sau miere (250 ml)
1 linguriţă de esenţă de vanilie sau un pliculeţ de vanilie
2 ouă mari
1 cană de merişoare
1 cană de bucăţele de ciocolată

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 180 de grade Celsius. Tava de copt se unge cu puţin ulei.

Într-un vas de mărime potrivită se amestecă împreună: fulgii de ovăz, făina, praful de copt şi sarea.

Separat, într-un alt vas se amestecă untul cu mierea sau zahărul, timp de câteva minute, până când devine ca o pastă uşor pufoasă. Se adaugă vanilia şi ouăle pe rând, unul câte unul, amestecându-se în continuare până când acestea se încorporează.

Se adaugă pe rând amestecul de făină şi fulgi de ovăz. După ce compoziţia de aluat este mixată uniform, se toarnă merişoarele uscate şi bucăţelele de ciocolată. În cazul în care nu aveţi la îndemână merişoare, acestea se pot înlocui cu stafide.

Cu o linguriţă, sau cu o cupă de îngheţată dacă aveţi la îndemână, se pun grămăjoare de aluat aproximativ la 4-5 cm distanţă între ele, care apoi se turtesc puţin cu ajutorul unei furculiţe şi se modelează, astfel încât fursecurile să aibă o formă rotundă.

Se pun la cuptor, şi se coc aproximativ 15 minute, până când fursecurile devin aurii pe margini. Se scot din cuptor şi se lasă în continuare în tavă pentru 2-3 minute să se răcească puţin. Cu o spatulă, se iau din tavă şi se pun deoparte la răcit. (reţeta originală aici)

3. Fursecuri cu gem

Fursecurile cu gem îmi plac cel mai mult. Sunt foarte bune şi reţeta este simplă şi uşor de făcut. Reţeta aparţine bunicii mele. Când eram copil aveam sarcina de a presa jgheaburile în bilele de aluat pentru a adăuga apoi gemul de fructe.

Ingrediente:

170 g faină de grâu
70 g de zahăr
2 gălbenuşuri de ou
140 g de unt moale
100 g de dulceaţă roşie la alegere

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 160 de grade Celsius.

Amestecaţi rapid făina cu zahărul, untul moale şi gălbenuşurile de ou şi frământaţi aluatul. Formaţi bile mici din aluat şi puneţi-le pe tava de coacere căptuşită cu hârtie de copt. Apăsaţi uşor în mijlocul bilei şi umpleţi apoi cu puţină dulceaţă. Coaceţi în cuptor timp de şase până la opt minute. După coacere, trageţi cu grijă hârtia din tavă şi lăsaţi fursecurile să se răcească.

4. Fursecuri semilună de vanilie şi tonka

Lunişoarele au fost întotdeauna fursecurile mele preferate şi gustul lor îmi aduce aminte de copilărie, de casa părintească. Mama mea a folosit pentru a coace, zahăr vanilat. Cu cantitatea produsă întotdeauna în ajunul Crăciunului putea umple toate cutiile. Eu aveam voie să ajut la rularea aluatului. Când fursecurile erau gata, mama mea ascundea mereu cutiile cu fursecuri, altfel le-am fi mâncat pe toate înainte de Crăciun. Reţeta pentru Vanilla Kipferl vine de la străbunica mea, dar mi-am permis s-o modific foarte puţin. În loc de zahăr vanilat, iau vanilie Madagascar şi tonka beans, seminţe mici în formă de migdale cu gust dulce. Sunt un mare Fan-Tonka deoarece evidenţiază aromele în mod special. Reţeta a rămas neschimbată de zeci de ani.

Ingrediente (pentru aproximativ 50 de bucăţi)

Pentru zahărul de vanilie-tonka:

500 g zahăr granulat
miez de 2 păstăi de vanilie Madagascar
1/2 ceaşcă boabe tonka

Pentru aluat:

125 g zahăr
250 g unt (rece)
3 gălbenuşuri
300 g de făina de grâu
125 g de migdale măcinate
1/2 ceaşcă boabe de vanilie Madagascar
1/4 ceaşcă suc de lămâie

Modul de preparare:

Pentru zahărul tonka de vanilie, amestecaţi zahărul cu boabele tonka măcinate mărunt şi lăsaţi aşa să se absoarbă (cu cât mai mult cu atât mai bine).

Amestecaţi untul rece cu zahărul apoi adăugaţi oul şi celelalte ingrediente rămase până când se formează un aluat. Se lasă să se odihnească o oră în frigider. Apoi se formează role, tăiate în bucăţi de câte 4-5 cm lungime fiecare şi se formează semilune. Înainte de coacere se pun puţin în frigider. Coaceţi la 180 de grade timp de 5 până la 10 minute. Pulverizaţi fursecurile fierbinţi cu zahărul aromat. După răcire mai puteţi pulveriza puţin zahăr.

5. Fursecuri americane de ciocolată

Fursecurile cu ciocolată sau chocolate cookies se află în topul preferinţelor în materie de dulciuri delicioase. Fursecurile americane sunt diferite de cele tradiţionale deoarece conţin de obicei mai mult unt.

Un bioinginer şi chef recunoscut, Kendra Nyberg, a studiat această problemă şi a descoperit care este reţeta pentru fursecuri perfecte de fiecare dată. Iată care sunt secretele ei!

Ca să faci fursecuri crocante la exterior şi pufoase în interior trebuie să respecţi de fiecare dată reţeta de bază:

Ingrediente:

1/2 cană cu făină
1/2 linguriţă cu bicarbonat de sodiu
1/2 linguriţă sare
100 grame de unt, la temperatura camerei
100 grame de zahăr
100 grame de zahăr brun
1/2 linguriţă extract de vanilie
1 ou
50 grame de ciocolată (fulgi sau mărunţită).

Modul de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade Celsius şi se tapetează o tavă cu hârtie de copt.

Se amestecă făina, bicarbonatul şi sarea într-un bol. Cu ajutorul unui mixer se amestecă separat untul cu zahărul, după care se adaugă oul şi vanilia. Se încorporează gradual făina şi apoi ciocolata, amestecând mereu. Se ia câte o jumătate de lingură din amestec şi se aşază pe tavă. Se lasă la cuptor 10 minute până când devin uşor aurii. Se lasă la răcit complet, înainte de a le lua din tavă.

Câteva secrete pentru ca fursecurile să iasă aşa cum ne plac

Bioinginerul Kendra Nyberg, citat de Bright Side, ne explică ce mai trebuie să adaugăm sau ce trebuie să înlocuim la reţeta de bază ca să facem fursecurile aşa cum ne plac, fără să ne îngrijorăm dacă vor ieşi sau nu perfecte!

- Pentru fursecuri pufoase: foloseşte 2 căni cu făină.
- Pentru fursecuri crocante, dar cu interior mai moale: adaugă 1/4 linguriţă cu praf de copt şi 1/4 linguriţă bicarbonat de sodiu.
- Pentru fursecuri mai deschise la culoare: lasă-le la 155 de grade Celsius mai multe minute, deoarece doar la o temperatură de 180 de grade Celsius, fursecurile capătă culoarea aurie de la caramelizarea zahărului.
- Pentru fursecuri cu gust de caramel: foloseşte 3/4 cană cu zahăr brun în loc de zahăr alb.

Vă mai aduce-ţi aminte de biscuiţii spriţaţi, fragezi şi crocanţi, cu arome de vanilie şi lămâie, care ne aduc cu siguranţă aminte de frumoşii ani ai copilărie? Ei bine reţeta lor o puteţi găsi aici.

Vă dorim poftă bună!!