Cele mai bune oraşe româneşti pentru afaceri. Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca oraşe de top

Bucureştiul văzut de la etajul 21 al Hotelului Intercontinental.
Bucureştiul văzut de la etajul 21 al Hotelului Intercontinental. (Epoch Times România)

Bucureşti, oraşul care generează 20% din PIB-ul ţării, este cel mai bun oraş din România pentru afaceri, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes România.

Forbes a luat în considerare cinci criterii cantitative - PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câştigul salarial mediu net, şomajul şi investiţiile străine, în timp ce alte cinci, mai degrabă calitative, dar cu influenţă puternică asupra mediului de afaceri - existenţa infrastructurii (acces la autostradă, şosea de centură, port, aeroport), stoc rezidenţial, poli de business (clădiri de birouri, spaţii logistice şi industriale), facilităţi educaţionale cu impact în piaţa muncii (şcoli profesionale, universităţi) şi deschiderea autorităţilor locale faţă de investitori. Fiecare criteriu a contat în proporţie de 10% în stabilirea clasamentului final. Trebuie precizat că niciun oraş din România nu a obţinut punctajul maxim, fiecare dintre ele fiind deficitar la un capitol sau altul.

Cele mai bune oraşe româneşti pentru afaceri. Bucureşti

În general, Bucureştiul se clasează pe primul loc la majoritatea criteriilor luate în considerare pentru stabilirea topului', spun reprezentanţii Forbes România.

Astfel că în Bucureşti PIB-ul pe cap de locuitor este 16.717 euro, salariul mediu net ajunge la 2.470 lei, PIB-ul regional se ridică la 148,9 miliarde de lei, iar numărul mediu de salariaţi este de 822.000.

Dacă adăugăm şi performanţa judeţului Ilfov, a cărui reşedinţă este, în acte, Bucureştiul, atunci procentul creşte la 25%. Mai mult decât atât, potrivit datelor Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Capitala – al treilea oraş din regiune după Atena şi Istanbul – concentrează 24% dintre comercianţii activi înregistraţi în România, aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional, 19% din valoarea exporturilor româneşti şi 32% din valoarea importurilor realizate de România, circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică a ţării, precum şi 21% din totalul salariaţilor consemnaţi la nivel naţional. De asemenea, regiunea Bucureşti-Ilfov a atras circa 61% din totalul investiţiilor străine directe realizate în România după 1990 (circa 36 miliarde de euro), iar cea mai mare parte a investiţiilor străine directe în întreprinderi greenfield se înregistrează tot în această regiune.

Cu alte cuvinte, Bucureştiul este nu numai Capitala, ci şi un oraş capital pentru dezvoltarea economică a României.

Cele mai bune oraşe româneşti pentru afaceri. Timişoara

Timişoara este cel de-al doilea centru economic al României după Bucureşti.

În judeţul Timiş, PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns la 10.711 euro, salariul mediu net — 1.772 lei, PIB-ul regional — 32,6 miliarde de lei, iar numărul mediu de salariaţi — 210.100.

Dacă analizăm ceea ce există în prezent în Timişoara din punct de vedere al mediului de afaceri, vedem că există cinci parcuri industriale, cu o suprafaţă de peste 200 de hectare; cinci clustere, care grupează companii din diverse domenii economice (Automotivest – auto, Tehimpuls – inovare şi dezvoltarea tehnologiilor, ROSENC – energii regenerabile, Ind Agro Invest – agricultură, Clusterul Regional pentru Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiei în regiunea Vest), plus încă două în organizare (turism şi agricultură); 60 de centre agricole; un parc tehnologic de inovare şi multe alte astfel de infrastructuri de susţinere a afacerilor.

Capitala Banatului îndeplineşte toate criteriile pentru a fi un magnet pentru investitori, atât străini cât şi români. În primul rând este un mare centru universitar, ocupând locul patru naţional după numărul de absolvenţi de facultate, peste 7.000 pe an. Este un centru important în domenii de vârf, ca industria IT, a componentelor electronice şi cercetare-inovare. Are cea mai scăzută rată a şomajului, sub 2%, mai puţin de o treime din media naţională.

Recent, în cadrul unui reportaj realizat la o televiziunea italiană, oraşul de pe Bega este considerat „cel mai italian oraş din România”. Aici sunt înregistraţi 10.000 de rezidenţi italieni, dintre care 3.000 au atestat de investitori.

Din cele 6.200 de companii cu capital străin existente în judeţul Timiş la sfârşitul lui 2012, cele mai multe (2.706) proveneau din Italia, urmate de Germania (1.134 de firme) şi Austria (429 de firme).

Cele mai bune oraşe româneşti pentru afaceri. Cluj

Deşi pe locul trei în acest clasament, Clujul conduce clasamentul naţional din punct de vedere al companiilor de IT. Atractivitatea Clujului este dată de interesul generat de dezvoltarea segmentului IT. Acesta este cel mai activ dintre toate domeniile în care este nevoie de spaţii de birouri. Cam toate companiile din acest sector se dezvoltă. Şi nu e vorba doar de multinaţionale, ci şi de start-up-uri româneşti care au crescut şi au ajuns să aibă sute de angajaţi. Clujul e interesant pentru companii datorită oamenilor (angajaţi şi potenţiali angajaţi) – costurile sunt mai mici decât în vest, iar productivitatea e la nivel bun.

În judeţul Cluj, PIB-ul pe cap de locuitor este 7.227 euro, salariul mediu net — 1.796 lei, PIB-ul regional — 22,2 miliarde de lei, în timp ce numărul mediu al salariaţilor este de 187.200.

„Companiile din domeniul tehnologiei informaţiei sunt în acest moment cel mai bun ambasador al economiei clujene”, se arată în analiza Forbes.

Astfel, un procent de 14,9% dintre angajatorii intervievaţi provin din domeniul IT, urmaţi de cei din serviciile financiare (11,9%) şi comerţ (10,9%). Foarte interesantă este şi o altă statistică: 95,2% dintre companiile din IT care au participat la sondaj consideră că activitatea lor a crescut în ultimii ani şi 85% că ea va continua să crească, faţă de 77,8%, respectiv 66,7% din firmele din producţia industrială şi 55,6%, respectiv 77,8% din cele din domeniul tranzacţiilor imobiliare. La polul opus, reprezentanţii companiilor din domeniul reparaţiilor şi montajului consideră că activitatea lor a scăzut în proporţie de 35,7%, în timp ce 42,9% dintre ei consideră că în viitor va stagna.

Cele mai bune oraşe româneşti pentru afaceri. Restul clasamentului

Mai departe, Ploieşti este considerat oraşul „aurului negru”, întrucât din judeţul Prahova se extrage cea mai mare cantitate de petrol din România. Dezvoltarea sa economică a fost posibilă şi datorită ajutoarelor oferite de stat, notează jurnaliştii de la Forbes.

Judeţul Prahova are un PIB de 6.426 de euro pe cap de locuitor, 1.677 lei salariu mediu net, 22,8 miliarde de lei PIB regional şi un număr mediu de salariaţi de 162.100 şi este situat pe locul 4 în clasament.

Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani datorită banilor europeni, proveniţi din fonduri structurale şi investiţii private. Astfel, oraşul de pe Crişul Repede a ajuns pe locul cinci în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri din România.

Judeţul Bihor a ajuns la un PIB per locuitor de 6.384 euro, salariu mediu net de 1.214 lei, PIB regional de 16,7 miliarde de lei şi 257.200 număr mediu de salariaţi.

Pe următoare locuri ale clasamentului celor mai bune oraşe româneşti pentru afaceri se situează: Constanţa, Sibiu, Braşov, Piteşti, Arad.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie