Cele mai celebre picturi din lume (Partea I)

Leonardo da Vinci, Gioconda.
Leonardo da Vinci, Gioconda. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)

Arta exprimă o viziune personală ce poate interpreta ceva real sau imaginar cu resurse plastice, lingvistice sau sonore. Maeştrii în pictură au rămas în istorie prin operele lor, ce au ajuns la măiestrie nu numai prin studiu, ci şi prin practică. Împreună cu tehnica utilizată pentru aplicarea culorilor, posesorii acestui talent demonstrează la prima vedere că abilitatea lor este în realitate o virtute recunoscută. Picturile cele mai celebre din lume nu trebuie să fie cele mai bune picturi din istoria artei, doar că aceste picturi, s-au transformat cu timpul în icoane culturale. Sunt imagini populare uşor de recunoscut ce reproduc, omagiază şi parodiază lumea înconjurătoare.

Ultima cină (Cina cea de taină)

Este bine cunoscută opera lui Leonardo Da Vinci, ce înfăţişează ultima cină din viaţa lui Isus, unde oferă pâine şi vin apostolilor săi. A fost executată între anii 1495-1497 de Da Vinci pentru patronul său ducele Ludovico Sforza de Milano. Pictura acoperă peretele din spatele trapezei (sala de mese) a Mănăstirii Santa Maria delle Grazie din Milano. Această pictură este una dintre cele mai discutate din istoria creştinismului, unii sugerând că ,persoana din stânga lui Isus ar fii Maria Magdalena şi nu Apostolul Ioan cum spun majoritatea istoricilor şi teologilor. Această teorie controversată a devenit şi subiectul unor cărţi ce au ajuns bestseller-uri: The Templar Revelation (1997), respectiv The Da Vinci Code (2003) a lui Dan Brown. Actuala pictură este în realitate o copie, pentru că din pictura originală s-a pierdut o mare parte.

Gioconda

Cunoscuta Mona Lisa, pictată de Leonardo Da Vinci şi-a câştigat titlul de cea mai cunoscută operă din lume. Surâsul misterios este cel ce a intrigat milioane de personae. Astăzi se cunoaşte faptul că surâsul a fost pictat cu culori ce se apreciază mult cu vederea periferică. Dacă tabloul ar fi ajuns vreodată să fie prezentat la o licitaţie, ar fi avut cifra cea mai ridicată din toată istoria artei. Pictura nu numai că a fost furată în 1911 de Vicenzo Perrugia, dar a fost şi atacată cu o piatră în Muzeul Louvre de un bărbat. Cumpărătorul tabloului a fost Francisc I în sec. al XVI-lea şi de atunci a rămas în patrimoniul statului francez. Cota de vizitare anuală este de peste 6 milioane de persoane.

Naşterea lui Venus

Pictura lui Sandro Botticelli este una dintre cele mai recunoscute imagini din istoria artei. Lucrarea este realizată în 1486 în tempera pe pânză, cu dimensiunile de 172,5cmX278,5cm, aflându-se acum în colecţiile Galeriei Uffizi din Florenţa. Opera o înfăţişează pe zeiţa Venus (zeiţa dragostei, frumuseţii şi a fertilităţii) într-o scoică deasupra mării. aşa cum se spune şi în mitul ei. Conform mitologiei antice, zeiţa s-a născut din spuma mării, însă see pare că artistul s-a inspirat dintr-un poem contemporan lui, La Giostra, unde Venus este descrisă ca fiind adusă la ţărm pe o scoică gigantică. Lorenzo de Medici a comandat acest tablou pentru locuinţa sa din Castello.

Crinii de apă (Nuferii)

Lucrarea lui Claude Monet înfăţişează grădina cu flori a artistului de la Giverny, ce a reprezentat centrul producţiei sale artistice în ultimii săi 30 de ani. Crinii de apă fac parte dintr-o serie de 250 de picturi în ulei. Multe din aceste tablouri au fost pictate în timp ce artistul suferea de cataractă. Multe tablouri ale lui Monet se află exspuse în muzeele din întreaga lume. Picturile din seria Crinii de apă au fost foarte apreciate, Bazinul cu nimfe fiind vândut cu frumoasa sumă de 41 milioane de lire sterline.

Noaptea Înstelată

Este opera lui Vicente Van Gogh. Lumea cunoaşte operele artistului dar nu şi istoria vieţii sale. Cu toate problemele datoraste situaţiei sale economice şi stării emoţionale, artistul nu şi-a întrerupt niciodată opera de creaţie. Tabloul Noaptea Înstelată reprezintă priveliştea din timpul nopţii văzută de la fereastra camerei sale din sanatoriul Saint Remy de Provence, unde rămâne până la finalul vieţii. Din 1941 tabloul face parte din colecţia Muzeului de artă din New York.

Crearea lui Adam

Face parte din lucrările Capelei Sixtine din palatul Vaticanului pictate de Michelangelo Buonarrot. Datorită talentului său extraordinar, Capela Sixtină din Vatican a devenit una dintre cele mai frumoase galerii de artă din lume.A fost pictată de artist timp de 4 ani, între 1508-1512. Partea centrală (cea mai înaltă) a cupolei cuprinde 9 cadre în care sunt pictate în frescă scene din geneză. Cea mai cunoscută este Crearea lui Adam (1511) ce reprezintă relatarea biblică în care Dios îi dă viaţă primului Om Adam. Dios zboară, deci este ceresc, în schimb Adam se află pe Pământ datorită condiţiei sale de muritor

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.