Cele mai ciudate şi exotice 9 locuri din lume

Insula Yakushima din Japonia
Insula Yakushima din Japonia (Big Picture)

În lume există numeroase locuri deosebite, fie că sunt peisaje naturale, sau diferite construcţii care nu mai pot fi întâlnite în alte locuri de pe planetă. Vă invităm la o plimbare în 9 locuri ce pot fi plasate în topul celor mai ciudate şi exotice din lume.

1. Insula Zeiţei Afrodita se află în Marea Mediterană în dreptul coastelor Ciprului, având deschidere spre Siria, Turcia şi Liban. În antichitate insula era cunoscută şi locuită de fenicieni, greci, romani şi turci. Plajele sale minunate fac ca aici să poposească mulţi turişti, care se bucură de apele curate şi de nisipul alb. Majoritatea sunt englezi, deoarece mulţi ani insula a fost colonie britanică, respectiv până în 1960 când şi-a căpătat independenţa. De la aeroport trecem prin oraşul Larnaka situat în centrul insulei, ce-şi aşteaptă cu amabilitate turiştii în veşminte extravagante, ce te fac să te simţi în altă epocă.

Putem vizita centrul cultural Buruk, anticul hotel din sec. al XVI-lea, catedrala gotică Sfânta Sofia, care sunt încărcate de istorie şi frumuseţe. Trecem prin oraşul vechi şi vizităm castelul Cavalerilor de San Juan, apoi mergem la unul dintre locurile cele mai vizitate de pe meleagurile din Petra, numit Tou Romiou, unde s-a născut Afrodita şi unde se găseşte şi templul dedicat zeiţei, iar în jurul templului se găsesc ruine ce relevă graniţa din antichitate a „Mormintelor Regilor” declarate în Patrimoniul Comun al Umanităţii. Aici, găsim locuri virgine fiind interzisă orice construcţie şi unde, pe minunatele plaje, broaştele ţestoase îşi depun ouăle.

2. Machu Picchu este situat în Peru deasupra fluviului Urubamba. Acestă fortăreaţă se întinde pe un platou ce măsoară 530 de metri în lungime şi 200 de metri în lăţime şi a fost descoperită de Hriam Bingham. Este un loc foarte cunoscut pentru frumuseţea peisajelor naturale, fiind înconjurat de pădurea peruană. Putem ajunge aici cu un tren pe care-l putem lua din oraşul Cusco. Acesta are un traseu de 112 km şi trece prin sate precum Pory, Cochimatyo Izcuchaca, traversează Valea Sfântă a incaşilor şi ajunge la staţia Ollantaytambo ca punct final.

Ajunşi în Machu Picchu putem vizita Intihuatana (tradus prin "locul unde apare Soarele"), considerat de arheologi şi istorici ca fiind un ceas solar, ce a fost folosit şi ca altar pentru sacrificii. Vedem aici Templul Condorului şi Templul Soarelui.

3. Fabuloasa Oceania. Oceania este o zonă misterioasă. Noua Zeelandă este o amestecătură de diverse culturi, cu mauri, asiatici, polinezieni şi europeni. Populaţia de aici este cunoscută ca kivis, locuitorii acestor meleaguri fiind admiraţi pentru caracterul sincer, pentru dragostea şi aventura pe care le au în sânge. În pădurile de eucalipt din Parcul Naţional Australian – Ku Ring Gai Chase - trăiesc diverse animale legendare din fauna australiană, precum ornitorincul şi faimosul koala.

Vanuatu este un arhipelag de 86 de insule situat la o distanţă de 2 mii de km de coasta australiană, unde putem face voiaje exotice pentru a admira păduri, drumuri pierdute, corali, peşti etc. Ajunşi aici trebuie să cunoaştem regula de protejare a coralilor, pentru a nu distruge minunatul tezaur al planetei.

4. Shanghai-China. A devenit o localitate importantă în timpul dinastiei Han, când au început să se dezvolte pescuitul şi industria sării. În sec. al XII-lea, Shanghai era un centru puternic datorită dezvoltării industriei bumbacului. În 1553 s-au construit zidurile oraşului, fiind considerat data naşterii Shanghaiului ca oraş. În sec. al XIX-lea s-a transformat în principalul centru industrial şi comercial al Chinei, ce facilita comerţul cu Occidentul, fiind favorizat şi de râul Yangtze care trece prin oraş. Din 1842 britanicii au insistat ca Shanghaiul să se deschidă străinilor şi au împărţit oraşul în zone pentru englezi, francezi şi nord americani. Relaţiile locuitorilor cu britanicii au fost tot timpul cordiale, bazându-se pe interes mutual. Din 1937 până în 1945 oraşul a fost ocupat de japonezi. A fost singurul oraş deschis pentru evrei în această perioadă, iar în 1949, după instaurarea regimului comunist, occidentalii au pleacat, multe firme chineze mutându-se în Hong Kong. Azi oraşul Shanghai este un mare centru industrial al Chinei.

5. Fukuoka-Japonia. Kyushu este a treia insulă ca mărime a Japoniei, fiind considerată locul de naştere al civilizaţiei japoneze. Oraşul Fukuoka face parte din zona metropolitană Fukuoka-Kitakyushu. În oraş se poate ajunge şi traversând strâmtoarea Coreei, de aici existând influenţele gastronomice coreene de pe insulă. Acum oraşul este centrul de schimburi culturale al Asiei Orientale. În 2012 oraşul avea o populaţie de 1.483.052 locuitori şi o densitate de 4.361,53 persoane pe km2, suprafaţa oraşului fiind de 340,03 km2.

6. Biserica Suspenată din Cairo. Cairo nu are multe biserici, căci religia dominantă este cea musulmană, majoritatea edificiilor fiind moschei. Biserica "Fecioara Maria", cunoscută ca Biserica Suspendată, este atât cea mai veche din Egipt, cât şi cel mai vizitat monument. Biserica ortodoxă este situată deasupra porţilor Fortăreţei romane Babilonia. Partea principală a clădirii este suspendată peste un drum ce conduce spre interior. Această Biserică a mai fost numită şi „Biserica scărilor”, pentru că trebuie să urci 29 de trepte pentru a ajunge la ea. Mai este cunoscută şi ca Al-Muallaqa, întrucât a fost probabil primul templu creştin din Cairo, fiind construit în liniile clasice ale catedralelor. Se crede că a fost construită în anii 690. Intrând în biserică, atenţia este atrasă de mai multe coloane de marmură albă şi coloane negre de bazalt, iar frumosul decor al tavanului din corpul principal şi capitelurile corintice ale coloanelor dau un aspect minunat construcţiei. Biserica a fost reconstruită cu diferite ocazii, ultima dată fiind în 2007 când a fost restaurată total.

7. Insula Socotra-Yemen. Insula Socotra (inseamna “Insula fericirii” in limba sanscrită) este situată în Oceanul Indian, la 350 km de Yemen. Insula are 130 de km lungime, o lăţime de 35 km şi o climă tropicală. Poziţia ei izolată a generat o biodiversitate unică pe planetă, cu specii ce definesc o mică lume pierdută. Ca element reprezentativ, pe insulă există un ciudat arbore cunoscut ca „arborele cu sânge de dragon” datorită culorii lui roşii. Aceşti arbori sunt răspândiţi pe toată insula. Aici cresc cca 800 de specii de plante, dintre care 30% sunt endemice (nu mai există în alte zone ale lumii). Totodată, mai pot fi văzute reptile şi păsări unice în lume. Recent insula a fost adăugată de UNESCO în Patrimoniul Comun al Umanităţii.

8. Insula Yakushima-Japonia (sau insula încântătoare). Deţine păduri umede, fiind un loc unde plouă frecvent, iar arborii Sugi sunt protagoniştii unei scenografii cu aspect straniu şi încântător. Din 1993 este introdusă de UNESCO în Patrimoniul Comun al Umanităţii. Datorită gradului mare de umezeală s-a creat o atmosferă densă, explozivă, cu forme ciudate, arborii crescând disproporţionat. Insula Yakushima, situată la sud de insula principală Kyushu, are o suprafaţă de 500 de km şi 15. 000 de locuitori. Pe insulă poţi admira peisaje montane deosebite, cu vârfuri înalte, cel mai renumit fiind Miyanoura-dake, cu o înălţime de 1.935 m. Regimul de precipitaţii de pe insulă este cel mai mare din lume, cu averse ce pot genera deplasări de teren, mai ales primăvara şi vara.

9. Deşertul Richtersveld din Africa de Sud. În acest deşert poţi vedea arbori care adună apa în crevase mari, bulbi subterani, culori reflectate de soare. Aici, trebuie doar să observi detaliile ce te înconjoară, pentru a descoperi vegetaţia surprinzătoare prin formă şi culoare. Situat în Africa de Sud în provincia Northern Cape, Parcul Naţional Richtersveld este un deşert montan cu temperaturi ce ajung la 50oC şi cu puţină ploaie. Fiecare specie vegetală a trebuit să-şi dezvolte un mecanism de supravieţuire şi un adăpost datorită aceastei clime. Plantele s-au dezvoltat acumulând multă apă. Planta Halfmensboom este cea mai emblematică şi este denumită „planta umană” datorită formei asemănătoare cu o persoană. Aceasta este o specie venerată de aborigeni pentru că ar aminti de încoronarea străbunilor lor. Având variate forme şi culori, plantele suculente reţin apa în ţesutul cărnos al frunzelor, adaptându-se astfel la temperaturi extreme. Există cca 650 de astfel de specii ce compun un peisaj ce pare a fi o adevărată ficţiune. Se pot vedea aici reptile, păsări şi mamifere, precum şi sate străvechi care gestionează şi îngrijesc Parcul Naţional.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.