Cele mai frumoase oraşe din Italia

Verona
Verona (Facebook)

Italia este o ţară care se mândreşte nu doar cu unul sau două oraşe frumoase, ci cu o sumedenie de locuri în care se pot face promenade, se pot vizita obiective unice, învaţă lucruri noi, iar arta şi arhitectura par să te înconjoare peste tot.

În Italia sunt zeci de oraşe de unde nu aţi mai vrea să plecaţi niciodată, sunt oraşe care parcă au viaţa lor proprie şi după ce le-aţi vizitat nu mai sunteţi acelaşi om.

Cele mai frumoase oraşe din Italia. Verona

Oraşul italian Verona este poate una dintre cele mai importante file din cartea de istorie a Italiei. William Shakespeare l-a transformat în oraşul dragostei eterne, iar casele iubiţilor Romeo si Julieta, care dăinuie şi azi, amintesc de trecutul tumultuos al urbei.

Verona este o destinaţie care nu trebuie să lipsească din planurile de vacanţă. Oraşul muzeu, inclus de UNESCO în patrimoniul cultural universal, este al doilea oraş ca mărime din regiunea Veneto în ceea ce priveşte populaţia şi bogăţiile culturale.

Verona nu înseamnă numai Romeo si Julieta. Piazza Bra cu arena romană ce datează din secolul I, Piazza delle Erbe, Piazza dei Signori cu celebrele morminte ale familiei Scaligeri, lorzii Veronei sunt parte din lunga istorie a oraşului.

Arena romană din centrul istoric este cel mai bine păstrat amfiteatru roman, încă funcţional, ce poate găzdui 15.000 de spectatori. Al treilea amfiteatru ca mărime din Italia, după Colosseum din Roma şi Arena din Capua, este renumit pentru nenumăratele festivaluri, spectacole de teatru, de operă şi concerte pe care le găzduieşte.

De lângă el porneşte celebra Via Mazzini, străduţa luxoasă a Veronei care prezintă dovada modernismului în frumosul oraş italian. Magazinele de firmă amplasate de-a lungul acesteia primesc an de an milioane de cumpărători, care scot bani frumoşi din buzunar să plece acasă cu produse cumpărate din ”buticurile” de lux ale Veronei.

Piazza delle Erbe îmbie turiştii cu restaurante, cafenele şi baruri, la clipe de relaxare şi contemplare. Cei care ajung acolo cu prichindei pot vizita cu încredere Parcul Gardaland, cel mai mare parc de distracţie din Italia, perfect pentru o vizită cu cei mici.

Cele mai frumoase oraşe din Italia. Roma

Roma este capitala Italiei, cel mai mare oraş din Italia dar şi oraşul cel mai bogat în vestigii istorice şi arheologice din lume.

Roma este un oraş care abundă în obiective turistice şi atracţii. Acest lucru face din Roma o destinaţie preferată de turiştii din lumea întreagă. Deşi localnicii nu văd decât aglomeraţia şi îmbulzeala din centrul Romei, turiştii din toate colţurile lumii apreciază multitudinea de obiective turistice între care se disting forumurile şi Coloseumul din Roma. Obiective turistice, obiective culturale sau istorice se găsesc însă la tot pasul şi cea mai bună modalitate de a explora oraşul este aceea de a îl descoperi pe cont propriu, deoarece Roma este Cetatea Eternă, o citadelă complexă care oferă câte ceva pentru toată lumea.

Vă recomandăm o serie de obiective turistice care nu trebuiesc ratate într-o vacanţă în Roma: Coloseumul din Roma - probabil cea mai impresionantă clădire a Imperiului Roman, Castelul Sant'Angelo , Vaticanul, Fontana di Trevi, Basilica San Pietro, Columna lui Traian, Pantheonul, Piazza Navona, Muzeele Vaticanului.

Cele mai frumoase oraşe din Italia. Florenţa

Florenţa (Firenze în limba italiană) este capitala regiunii Toscana şi este considerat unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, este plin de magie, de artă, moştenirea sa istorică şi culturală având un impact deosebit în lume.

Situat pe râul Arno, Florenţa are amprenta istoriei, fiind un oraş important încă din Evul Mediu şi din Renaştere, în special pentru arta şi arhitectura sa. Florenţa este considerat locul de naştere al Renaşterii italiene, fiind numită Atena din Evul Mediu. Oraşul a fost mult timp condus de Familia Medici şi o scurtă perioadă, din 1865 până în 1870, a fost chiar capitala Regatului Italiei.

Centrul istoric al Florenţei este admirat de milioane de turişti şi a fost declarat de UNESCO Patrimoniu mondial în 1982. Florenţa este numită de mulţi capitala italiană a artei datorită colecţiilor de artă, în special cele găzduite de Palazzo Pitti şi Galeria Uffizi, unde pasionaţii aştepată ore întregi pentru a pătunde şi a vedea comorile de artă care pot fi admirate în aceste muzee.

Alte obiective care atrag vizitatorii sunt Piazza del Duomo cu Catedrala Santa Maria dei Fiori, Muzeul Naţional Bargello, Academia de Arte Frumoase şi Casa Dante, palatele Palazzo Vecchio, Palazzo Strozzi şi Palazzo Corsini şi grădinile Boboli şi Bardini şi Grădina Botanică, precum şi de Grădina Gherardesca. Se mai pot vizita şi Piazzale Michelangelo, Piazza della Signoria, Capela Medici etc.

Ponte Vecchio, un pod care impresionează prin numeroasele magazine de artă şi bijuterii care îmbie turiştii, precum şi străduţele pietruite străjuite de o parte şi alta de clădiri vechi dar foarte bine întreţinute din oraş sunt alte puncte de atracţie ale oraşului.

Datorită numeroaselor pieţe elegante (piazza), palate renascentiste (palazzi), academii, parcuri, grădinilor, muzeelor şi galeriilor de artă, conform unui studiu din 2007, Florenţa a fost nominalizat cea mai dorită destinaţie turistică din lume.

Cele mai frumoase oraşe din Italia. Veneţia

Veneţia este un oraş unic, cu o arhitectură unică, bisericile frumoase şi canalele pe care vă puteţi plimba cu gondola într-un cadru cu adevărat spectaculos sunt doar câteva dintre minunile care atrag anual milioane de turişti în Veneţia.

Piazza San Marco plină de porumbei, frumuseţea Podului Rialto, apusul pe Canal Grande, dimineţile în piaţa de peşte oferă un spectacol unic pentru orice turist. În plus nu trebuie uitat vestitul carnaval de la Veneţia unde măştile şi costumaţiile fac din Veneţia o operă de artă!

Merită să faceţi excursii pe Insula Burano şi Insula Murano, iar dacă mergeţi vara puteţi face plajă şi baie la Lido. Veneţia este un oraş foarte ofertant pentru orice tip de turist.

Pentru o experienţă liniştită în Veneţia, este indicat să mergeţi în afara sezonului sau chiar iarna, atunci când peste oraş se lasă un nor uşor de ceaţă.

Cele mai frumoase oraşe din Italia. Burano

Veselă, colorată şi totodată romantică, Insula Burano este un rai fotografic şi un paradis turistic de o unicitate rară!

Se află în partea de nord a lagunei veneţiene şi este renumită pentru producţia de dantelă şi casele multicolore ale pescarilor. Este oraşul cu cea mai mare producţie de dantelă de calitate. Iar piaţa de comercializare este atât de încăpătoare, încât veţi găsi toate produsele posibile realizate din dantelă. De la perdele şi feţe de masă, până la mileuri, rochii de mireasă, pălării şi haine de bebeluşi. Aşadar, este imposibil să plecaţi de pe Insula Burano, fără a face măcar o achiziţie.

Ideea de a picta locuinţele a venit din dorinţa pescarilor de a putea identifica mai uşor zonele şi casele fiecăruia situate în lagună. O idee practică pentru ei, dar valoroasă din punct de vedere turistic. Asta pentru că, pe lângă plimbările romantice pe canalele navigabile din Burano şi comerţul cu dantelă, turiştii vin în fiecare an cu miile pentru a admira singurul oraş curcubeu din întreaga Europa.

Burano poate fi considerat mai degrabă un arhipelag compus din patru insule individuale, care sunt separate prin canale înguste, de 10 metri lăţime: Canalul Rio Pontinello în vest, Rio Zuecca în sud şi Rio Terranova în est. O zonă intens vizitată de turişti întrucât se află la o distanţă de 7 kilometri de Veneţia. Transportul de face cu transportul în comun veneţian: bărcile cu motor Vaporetti şi durează doar 40 de minute.

Datorită aspectului pitoresc, Burano a ajuns să fie considerat cel mai colorat oraş din întreaga Europa.

Cele mai frumoase oraşe din Italia. Pisa

Pisa este un loc al miracolelor, al doilea oraş ca mărime din Regiunea Toscană şi poarta de intrare pe Riviera Italiană.

Cel mai mare obiectiv turistic îl reprezintă Turnul înclinat, însă Pisa oferă mult mai mult, cum ar fi Piaţa Miracolelor care deţine o serie largă obiective turistice importante. Plaza del Duomo, Baptisteriumul o clădire circulară, care a fost construită în anul anul 1153 de către Diotisalvi, Catedrala din marmură, Catedrala Santa Maria Asunta, mormântul lui Henric al VII- lea de Luxemburg, Grădina Botanică a Universităţii etc.

Turnul din Pisa (Torre Pendente) a fost construit în luna august a anului 1173, găzduind clopotele catedralei din Piazza dei Miracoli. Această construcţie are o înălţime de 55 m şi 294 de scări. Deşi a fost proiectat să stea vertical, datorită stratului de sol alunecos, fundaţia a început să se scufunde după începerea construcţiei şi a produs înclinarea acestuia spre sud. De-a lungul timpului, turnul a suferit o mulţime de operaţii de consolidare.

Cele mai frumoase oraşe din Italia. Bologna

În Bologna, vă veţi bucura la maximum de bucătăria locală şi de produsele culinare pline de arome şi gusturi bogate, dar mai ales de un oraş aglomerat, dar fascinant în acelaşi timp.

Bologna este cunoscută pentru cea mai veche universitate a lumii occidentale, pentru mâncărurile tipice, pentru arhitectura particularizată prin acoperişurile roşcate de ţiglă, pentru teatre şi viaţa de noapte. Arhitectura sa este particularizată prin ornamentele şi acoperişurile cu toate nuanţele de la roşu la ocru, de unde şi denumirea de "Bologna la Rossa" ( Bologna cea roşie). Partea centrală a oraşului, caracterizată prin kilometri de trotuare acoperite numite "portico", este un minunat centru istoric. Universitatea din Bologna a fost fondată în 1088.

Cele mai frumoase oraşe din Italia. Napoli

Cu toate că este un oraş mai haotic şi mai aglomerat decât restul oraşelor italiene, Napoli impresionează prin palate elegante, prin case medievale şi muzee de top.

Mulţi dintre turiştii care ajung în Napoli se îndrăgostesc iremediabil de oraş, îşi doresc să fi trăit sau să se fi născut acolo şi revin ori de câte ori au ocazia.

A fost fondat între secolele VII şi VI î.Hr. de către greci şi a fost numit Neapolis, ceea ce înseamnă oraş nou. Datorită moştenirii sale artistice vaste, centrul istoric din Napoli, şi-a câştigat locul în Patrimoniului Mondial UNESCO.

Oraşul are unul dintre cele mai mari centre istorice din lume şi se mândreşte cu un număr de 448 de biserici istorice şi monumentale, cel mai mare număr din lume pentru un singur oraş.

Grecii au construit oraşul şi au locuit în regiune cu mult înainte de epoca romană. Limba cea mai vorbită în Napoli este italiana sau un amestec de italiană şi napulitano (napoletană). Napoletana este descrisă uneori ca un dialect italian, dar poate fi considerată o limbă separată.

Cele mai frumoase oraşe din Italia. San Gimignano

San Gimignano este una dintre emblemele superbe ale Toscanei, un orăşel de care te îndrăgosteşti subit şi iremediabil. Drumul către San Gimignano este mărginit de leandri şi văi, locul unde simţi cum bate inima Toscanei.

Acest oraş medieval fermecător, fondat în secolul al VIII-lea, este cunoscut pentru turnurile sale măreţe, care la început au fost 72, din care s-au mai păstrat în prezent doar 14.

Probabil cel mai frumos oraş mic al Italiei, există câteva locuri ce amintesc de atmosfera Toscanei medievale. Drumurile pietruite, zidurile de protecţie înalte, turnurile impozante, străzile pietonale înguste şi traficul minim crează iluzia de atemporalitate.

Turnurile faimoase datează din perioada în care familiile prospere, în căutare de prestigiu, încercau să construiască edificii la fel de înalte ca şi statutul lor social. Atât de agresivă era competiţia dintre aceste familii, încât guvernul a dat o lege care să interzică construcţia vreunui turn mai înalt decât Palazzo del Popolo, sediul autorităţii locale. În afară de simbolul statutului social, turnurile au servit ca structuri defensive în timpul discordiilor neîncetate între familii şi au fost folosite pentru a depozita grâne în timpul asediilor sau pentru a arunca ulei încins asupra duşmanilor.

Un oraş incredibil de frumos din toate punctele de vedere - panorama din vârful Torre Grossa este extraordinară; pieţele si palatele din San Gimignano adaugă un plus de valoare farmecului oraşului; frumosul pavaj cărămiziu din Piazza della Cisterna, Piazza del Duomo şi primărie adaugă un plus de culoare. Este un oraş medieval cu adevărat fabulos!

Cele mai frumoase oraşe din Italia. Genova

Genova este un oraş port istoric în nordul Italiei, capitala regiunii Liguria. Genova de astăzi, ca atracţie turistică, este adesea umbrită de oraşe precum Roma sau Veneţia, chiar dacă are o lungă istorie ca un important centru comercial. Cu toate acestea, cu multitudinea sa de atracţii ascunse, având o bucătărie excelentă (în special peştele şi fructele de mare), cu un port vechi renovat şi unul dintre cele mai mari acvarii din Europa, iar poziţia sa drept "Capitală europeană a culturii" în 2004 au făcut ca locul de naştere al exploratorului Cristofor Columb să fie un loc ispititor, care este din ce în ce mai căutat pe piaţa turistică.

Obiectivele de vizitat sunt numeroase, dar amintim câteva dintre ele: Teatrul Carlo Felice, Catedrala St. Lawrance, Palatul Dogilor, Palatul St. George, Biserica Sf. Andrei, Neptun - o replică perfectă a unui galion spaniol din secolul 17, Villa del Principe, Farul din Genova, Piaţa Ferrari.

Cele mai frumoase oraşe din Italia. Padova

În Padova, oraşul îngerilor, frumuseţea se întâlneşte la orice pas. Atmosfera medievală se păstrează şi astăzi între zidurile sale. Oraşul este înconjurat de două cercuri de ziduri, cu 28 de porţi de intrare, dar caracteristica lui sunt porticurile. El se prezintă ca un splendid mix de palate renascentiste şi modeste edificii din cărămidă roşie.

Un oraş născut în 1184 î.Ch., care în epoca romană purta denumirea „Patavium" şi era considerat de către Strabon unul dintre cele mai bogate oraşe ale imperiului.

Oraşul este un amestec de civilizaţie veneţiană, cu cea romană, medievală, renascentistă.

Imensa basilica San Antonio, ridicată între 1232 şi 1300, este încoronată cu opt cupole bizantine şi turnuri în stilul minaretelor, adăpostind mormântul şi moaştele sfântului patron al oraşului, portughez prin naştere şi padovan prin destin, în capela decorată cu basoreliefuri ce înfăţişează minunile săvârşite de el. În basilica pot fi admirate şi picturi de Tiziano.

Padova se poate mândri de asemenea cu cea mai veche gradină botanică din Europa, înfiinţată în anul 1545. Acest obiectiv a fost inclus de UNESCO pe lista patrimoniului universal. În oraş se mai află şi una dintre cele mai prestigioase Universităţi din Italia.

Italia rămâne una din cele mai populare atracţii turistice din lume datorită oraşelor sale superbe, o combinaţie reuşită de istorie, artă, arhitectură, ruine şi catedrale, tradiţii şi cultură şi nu în ultimul rând pentru experienţa culinară deosebită, specifică fiecărui oraş.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.