Cele mai periculoase tipuri de ţigări

Cele mai periculoase tipuri de ţigări
Cele mai periculoase tipuri de ţigări (Facebook)

Autorităţile americane au dat publicităţii o analiză a datelor ştiinţifice referitoare la ţigările mentolate, considerate ca fiind printre cele mai periculoase ţigări. Cercetarea arată că renunţarea la ţigările mentolate este mai mai dificilă. „Acest lucru confirmă observaţia că fumătorii de ţigări menthol par să fie mai dependenţi de nicotină decât fumătorii de ţigări obişnuite, iar acest factor joacă un rol cheie în succesul renunţării la fumat”, se arată în analiza FDA.

Ţigările cu aromă de mentă nu par să fie asociate unui risc mai mare de a dezvolta afecţiuni, însă „reprezintă un risc pentru sănătatea publică mai mare decât cel al ţigărilor ce nu sunt mentolate”, a anunţat autoritatea de reglementare a produselor alimentare şi medicamente, Food and Drug Administration (FDA).

Proprietăţile răcoritoare ale mentolului atenuează efectul iritativ al ţigărilor asupra aparatului respirator şi, de aceea, sunt promovate ca variante mai uşoare decât ţigările obişnuite. Or, efectul răcoritor nu face altceva decât să mascheze impactul nociv al acestor ţigări, semnalează specialiştii FDA.

Ţigările subţiri sau cele cu arome au apărut acum 30 de ani ca o alternativă mai lejeră şi mai puţin nocivă la ţigaretele clasice. Şi-au făcut loc în preferinţele tinerilor, femeilor şi aşa-zişilor fumători ocazionali. În prezent, există o gamă variată de arome, de la mentă, căpşuni, cireşe, până la vanilie şi cacao, care nu fac decât să mascheze gustul primelor fumuri şi mirosul ce se impregnează în piele şi haine.

Cele mai periculoase tipuri de ţigări. Părerile specialiştilor români

„Ţigările mentolate sunt mai dăunătoare, pentru că mentolul creează o senzaţie de răcoare, de uşurare, este uşor anestezic. Mai ales persoanele care fumează ţigări obişnuite şi care trec pe mentolate sunt expuse unui risc mai mare“, atrage atenţia şi medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, şefa programului naţional anti-fumat.

„În clipa în care omul fumează, organismul reacţionează, iar la nivelul aparatului respirator începe să se secrete o cantitate mai mare de mucus, ca să culeagă substanţele iritante. Bronhiile încep să se strângă un pic, ca să limiteze din influxul de substanţe toxice. Mentolul maschează nişte simptome care l-ar fi pus pe gânduri pe cel care fuma ţigări normale“, completează specialista.

Cele mai periculoase tipuri de ţigări. Riscurile ţigărilor cu arome

Femeile care fumează ţigări mentolate au un risc de accident vascular cerebral de trei ori mai mare decât cele care preferă ţigările normale, arată un studiu publicat în „Archives of Internal Medicine”. Acelaşi studiu mai arată şi că ţigările mentolate cresc pulsul în medie cu 48%, pe când cele fără arome, cu doar 18%.

Cele mai periculoase tipuri de ţigări. Riscul ţigărilor Slim

Aproape jumătate dintre tineri sunt convinşi că dacă ţigările sunt mai subţiri, sunt şi mai puţin nocive, iar 6% dintre fumători cred că nu au ce să păţească dacă se limitează la ţigări mentol.

Nimic mai neadevărat. „Paiele” pot conţine aceeaşi cantitate de gudron ca cele mai tari ţigări clasice.

„Acest tip de fumător se amăgeşte că face ceva pentru sănătate, că nu e chiar atât de inconştient. Şi astfel îşi scade şansele de a redeveni nefumător, singura cale de a diminua impactul pe care fumatul l-a avut asupra sănătăţii lui”, spune medicul pneumolog Magda Ciobanu, coordonatoarea Programului „Stop fumat”.

Consecinţele se văd în incidenţa crescută a cancerului la femei (principale consumatoare de slim-uri) la nivelul UE. Aceasta a evoluat de la 8 cazuri la 100.000 de locuitori, în anul 2000, la aproape 16 cazuri, în 2012. Şi la capitolul mortalitate prin cancer pulmonar situaţia este dramatică, ceea ce confirmă celebra zicală a unui epidemiolog englez: „Dacă femeile vor fuma ca bărbaţii, vor muri ca bărbaţii”. Astfel, de la o rată de 6,5 cazuri la 100.000 de locuitori, s-a ajuns în 2009, la 17 cazuri.

Cele mai periculoase tipuri de ţigări. UE vrea să le interzică, dar guvernul român refuză

La nivel european se încearcă reglementarea mai riguroasă a comerţului de ţigări, scopul fiind reducerea fumatului. Guvernul român însă nu susţine propunerea de Directivă a Parlamentului European care interzice vânzarea ţigărilor mentolate şi a ţigărilor slim, susţinând că impactul economic ar fi prea mare.

Ţigările de tip slim şi mentolate au o cotă de piaţă de aproape 20% şi aduc 1,5 miliarde de lei la bugetul de stat (în jur de 400 de milioane de euro). Oricât de cinic ar suna, costurile cu tratamentul bolilor provocate de fumat şi consecinţele sociale ce decurg de aici ajung la „doar” la 278 de euro anual, potrivit Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

Totuşi, specialiştii pneumologi din România atrag atenţia că anual, 700.000 de europeni mor prematur din cauza bolilor pe care le provoacă fumatul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.