Cele mai proaste gustări pe timp de noapte

Pizza cu nutella
Pizza cu nutella (www.oddee.com)

Fiecare dintre noi a auzit despre pericolele gustărilor pe timp de noapte şi, cu toate acestea, ori de câte ori înfulecăm ceva gustos seara târziu, reuşim să găsim toate justificările posibile. Chiar dacă medicii şi nutriţioniştii recomandă să nu mâncăm înainte de culcare, foarte adesea cedăm ispitei gustului şi exagerăm cu consumul deliciilor culinare înainte de culcare. Astfel, dacă nu reuşim să rezistăm ispitei gustărilor nocturne, cel puţin trebuie să încercăm să evităm produsele alimentare care sunt ”totalmente inacceptabile” din această perspectivă. Iată câteva dintre ele:

Produsele picante. Bucatele iuţi sau fierbinţi stimulează simţurile şi dorinţele şi sunt nepotrivite pentru a fi consumate înainte de somn. Alimentele iuţi pot provoca arsuri la stomac şi indigestie, ceea ce va face şi mai dificilă survenirea somnului.

Alimente grase. Pizza, burgerii şi cartofii prăjiţi au un gust tentant, dar trebuie evitate în calitate de gustări înainte de culcare. Fără să mai vorbim de chips-uri, popcorn şi alte alimente de acest gen care îngreunează procesul de digestie şi rămân în organism sub forma depunerilor de grăsime. Dacă consumăm aşa ceva, ne vom trezi obosiţi în dimineaţa următoare, ceea ce ne dă peste cap întreaga zi.

Dulciurile. Trebuie să evităm la maxim îngheţata, ciocolata şi alte dulciuri similare deoarece conţin zaharuri simple. Nu vom fi în stare să ardem toate aceste calorii, stând pe canapea sau dormind în pat. Pentru a le elimina din corp sunt necesare eforturi fizice intense. Rezultatul îl cunoaşteţi deja - surplusul de dulce adaugă rapid multe kilograme în plus.

Carnea roşie. Carnea roşie se digeră şi se asimilează foarte greu şi nu este recomandată spre a fi consumată seara târziu. Specialiştii afirma că consumul de carne roşie tergiversează instalarea unui somn sănătos.

Alcoolul. Alcoolul este un diuretic puternic şi provoacă o deshidratare puternică a organismului, ceea ce va pune în pericol survenirea unui somn odihnitor şi, respectiv, o stare bună de spirit pentru ziua ce urmează.

Pâinea şi cerealele. Doar dacă nu încercaţi să vă îngrăşaţi, în rest aceste produse ar fi mai bine de evitat pe timp de noapte. Carbohidraţii nu pot oferi un sentiment de saţietate asemenea proteinelor şi grăsimilor, ceea va ce duce cu uşurinţă la o supraalimentare inutilă.

Cafeaua. Nu credem că este necesar să menţionăm încă o dată că cafeina este un stimulent puternic şi că trebuie exclusă în orele târzii deoarece vă poate perturba serios somnul indispensabil.

În concluzie, trebuie să evităm aceste produse în calitate de gustări tardive. Trebuie pur si simplu să le ignorăm şi mergem la culcare. Dacă totuşi foamea nu ne lasă în pace, putem să mâncăm ceva folositor, spre exemplu, legume ce nu conţin amidon, fructe (citrice nu mai mult de o ceaşcă), nuci, peşte sau fructe uscate.