Celebrul free climber Alex Honnold escaladează traseul El Capitan fără coardă (video)

Alex Honnold, cel mai faimos free climber din lume, a urcat pe 3 iunie nu mai puţin celebrul traseu numit El Capitan din Parcul Naţional Yosemite, California, o realizare care până acum câţiva ani părea imposibilă.
Alex Honnold, escaladă pe celebrul El Capitan, fără coardă.
Alex Honnold, escaladă pe celebrul El Capitan, fără coardă. (Youtube, National Geographic)

Honnold a escaladat sâmbătă peretele vertical de 914 m înălţime – mai mare decât cel mai înalt zgârie nori din lume, Burj Khalifa – în mai puţin de 4 ore şi nu oricum, ci fără coardă - mai precis fără alt echipament decât nişte talc şi banalii pantofi de căţărat.

National Geographic a publicat un material video uimitor care prezintă doar un segment al escaladării realizate de bărbatul de 31 de ani.

Videoclipul de scurtă durată, extras dintr-un documentar realizat de National Geographic despre viaţa free climber-ului, arată cum Honnold se caţără, centimetru cu centimetru, pe acest traseu foarte dificil.

În materialul video, alpinistul se uită în mod constant în sus, spre bucata care i-a mai rămas de urcat, deşi ocazional aruncă o privire în jos.

Se observă, de asemenea, că Honnold încearcă să-şi facă loc cu piciorul în ceea ce pare a fi o mică crevasă, pentru a putea continua ascensiunea.

După terminarea căţărării, Honnold a mărturisit că de aproape un deceniu a dorit să ajungă la capătul traseului El Capitan fără coardă.

El a declarat că a început să viseze la această escaladare fără coardă în 2009, adăugând că “în fiecare an ajungeam aici şi mi se părea că este prea descurajator”.

Dar, în urmă cu doi ani, Honnold a acceptat provocarea şi a început să lucreze la ea.

Alpinistul a precizat că a urcat pe această rută de multe ori, căţărându-se cu echipamente de protecţie şi memorând fiecare gaură de care trebuia să se folosească şi modul în care trebuia să îşi poziţioneze trupul, când, în cele din urmă, s-a simţit suficient de sigur pentru a încerca o căţărare fără coardă.

Materialul video a fost publicat după dezvăluirea, în acest weekend, a detaliilor incredibilei sale ascensiuni.