Cenzura chineză online loveşte în Xinjiang: 110 arestări

Protestele uigurilor din China.
Protestele uigurilor din China. (ADEM ALTAN / AFP / GettyImages)

Sunt deja în număr de 110 persoanele arestate în campania împotriva răspândirii de zvonuri online aplicată în regiunea autonomă Xinjiang, nord-vestul Chinei, de la 26 iunie la 31 august a acestui an. Aproape 400 de persoane au fost interogate pentru difuzarea on-line a mesajelor care în funcţie de guvernul chinez „laudă extremismul religios şi separatismul etnic”, raportează ziarul oficial Xinjiang Daily.

Majoritatea oamenilor care trăiesc în Xinjiang sunt uiguri, un grup etnic turc care urmează Islamul sunnit. Aceştia sunt supuşi unor presiuni din partea autorităţilor comuniste chineze care caută să le modifice cultura, limba, credinţa şi libertatea.

Partidul Comunist Chinez a încurajat migrarea etniei chineze Han în Xinjiang, în ceea ce spun criticii că este o încercare de a marginaliza şi a dilua cultura locală. Tensiunile au ajuns la un punct culminant violent în 2009, care s-a manifestat printr-o serie de proteste şi reacţii violente.

În afara celor 110 persoane arestate, altele 164 au primit un avertisment din partea poliţiei şi investigaţiile totale au vizat aproximativ 400 de persoane.

Uigurii sunt de mai mult timp ţinta unei campanii de represiune şi de control din partea guvernului central chinez care cel mai recent a interzis chiar educaţia religioasă pentru copii, interzicându-le accesul în moschei.

Uigurii nu sunt unica minoritate religioasă persecutată de regimul dictatorial de la Beijing.

În grupul victimelor persecutate intră creştinii, tibetanii şi practicanţii Falun Gong. Aceştia din urmă sunt supuşi celei mai crunte persecuţii din zilele noastre. Aruncaţi în lagăre de muncă forţată, lăsaţi fără locuri de muncă, şi transformaţi în bănci vii de organe pentru transplant, practicanţii Falun Gong sunt supuşi acestor forme de manifestare a represiunii începute împotriva lor, încă din 20 iulie 1999.

Campania de anti-zvonuri on-line a intrat oficial în vigoare în ultima lună şi a produs deja arestări legate de răspândirea de zvonuri şi bârfe pe reţea, în special pe platforma de microblogging Weibo.

Având aproximativ 270 de milioane de utilizatori, pe baza cifrelor oficiale, microblogul Weibo este cea mai populară reţea socială din China şi poate fi asemănată cu Twitter. Cu toate acestea, compania trebuie să menţină o echipă internă de cenzură controlată de partid, care să filtreze cuvintele sensibile.

Scopul cenzurării mass-mediei sociale din China, indiferent de conţinutul ei, este de a imobiliza "acţiunea colectivă prin tăierea legăturilor sociale", potrivit unui nou studiu realizat de Gary King şi colegii săi de la Harvard, discutat în cadrul American Political Science Review.

Conform noii directive, o persoană vinovată de răspândirea de informaţii neverificate on-line se poate confrunta cu până la trei ani de închisoare în cazul în care mesajele postate pot fi citite de mai mult de cinci mii de fani sau sunt repostate de mai mult de cinci sute de ori.

"Deci, o persoană - a scris un utilizator într-un comentariu, care a fost preluat chiar şi de presa din Hong Kong - nu este pedepsită pentru ceea ce face el, ci pentru ceea ce fac alţii cu postarea sa. Bine aţi venit în Evul Mediu."