CEO-ul Chevron, acuzat de crime împotriva umanităţii

Comitetul belgian de solidaritate cu Ecuadorul.
Comitetul belgian de solidaritate cu Ecuadorul. (Facebook)

Julio Prieto, avocatul a 30.000 de victime ale daunelor de mediu aduse regiunii amazoniene de către Texaco (parte a grupului Chevron), a intentat la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga un proces contra primelor două persoane din eşalonul puterii în Chevron: John Watson (CEO) şi Hewitt Pate (vicepreşedinte), acuzându-i de crime împotriva umanităţii, relatează Comitetul de Solidaritate al belgienilor cu Ecuadorul.

Chevron a achiziţionat compania Texaco în 2004 şi a reuşit până în prezent să evite punerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive care obligă Texaco să plătească 9,5 miliarde de dolari pentru victimele poluării.

Potrivit sentinţei, amenda este o compensaţie pentru pagubele aduse de Texaco mediului natural al Amazonului, precum şi populaţiei locale în perioada anilor 1972-1990. Potrivit green-report.ro, procesul a durat 18 ani şi a pornit de la sesizarea unor grupări ecologiste, care au acuzat firma Texaco - preluată ulterior de Chevron - că deversează substanţe toxice în râurile sud-americane. Din cauza poluării, la indienii din Amazon s-au înregistrat probleme grave de ordin medical – cancer, avorturi spontane şi malformaţii.

Oricine cunoaşte istoria acestei bătălii juridice între Ecuador şi Chevron înţelege motivaţia procesului. Reclamanţii au intentat proces contra Texaco în 1993 şi, după multe bătălii juridice, cea mai înaltă instanţă din Ecuador a dispus ca Chevron să plătească 9,5 miliarde de dolari despăgubiri pentru poluarea produsă de Texaco. Sentinţa nu a fost însă pusă în aplicare.

Victimele au încercat executarea activelor Chevron în ţările unde compania are operaţiuni, pentru a intra în posesia sumelor care le sunt datorate, însă armata de aproximativ 2.000 de avocaţi de care dispune compania a reuşit până acum să oprească punerea în aplicare a sentinţei Curţii Supreme din Ecuador.

Intervievat miercuri, cu o zi înainte de a intenta acţiunea, avocatul Julio Prieto declara: "John Watson a fost responsabil de achiziţionarea Texaco pentru aproximativ 20 de miliarde de dolari, deci, dacă Chevron ar trebui să plătească 9,5 miliarde de dolari despăgubiri pentru acţiunile Texaco, asta ar însemna că a făcut o afacere proastă. Sunt destul de sigur Watson şi-ar pierde locul de muncă în cazul în care se vor plăti despăgubiri victimelor. Deci interesul lui Watson ca justiţia să nu triumfe este uriaş."

Întrebat ce îl motivează să lupte pentru ecuadorieni, Prieto, citat de www.ejolt.org, a declarat: "Lumea trebuie să înţeleagă că procesul (în care Chevron a fost condamnată la plata de despăgubiri n.r.) poate că s-a terminat, dar suferinţa victimelor poluării este departe de a se fi sfârşit. Noi nu vom putea curăţa jungla ştergând-o cu documentul prin care judecătorii spun că merităm 9,5 miliarde de dolari."

Întrebat dacă problema poluării Texaco este încă un subiect dureros pentru ecuadorieni, după 21 de ani de bătălii prin tribunale, Pieto a răspuns: "Uitaţi cum stă situaţia, miile de oameni care luptă prin tribunale pentru dreptate nu privesc lucrurile ca pe o bătălie punctuală - ei îşi duc vieţile de zi de zi în Cernobîl-ul Amazonului, se hrănesc cu alimente produse în această zonă poluată şi beau apă tot de aici. Ei nu se vor opri din plânsul cauzat de poluare şi nu vor înceta să moară din cauză ei."

Compania Chevron operează şi în România, derulând operaţiuni de explorare a gazelor de şist, în vederea dezvoltării şi exploatării acestei resurse. Planurile companiei se izbesc de împotrivirea comunităţilor locale şi a activiştilor de mediu, gazele de şist fiind extrase prin metoda fracturării hidraulice, considerată deosebit de nocivă pentru mediu şi om.