CEO-ul companiei TikTok demisionează în mijlocul presiunilor. SUA cer vânzarea către companii americane

Logo-ul companiei TikTok
Logo-ul companiei TikTok

CEO-ul companiei TikTok, Kevin Mayer, şi-a dat demisia joi, pe fondul presiunii SUA care cer găsirea unui nou proprietar independent de Partidul Comunist Chinez pentru companie, pe care Casa Albă o consideră un risc la adresa securităţii în ceea ce priveşte datele americanilor.

Într-o scrisoare către angajaţi, Mayer a spus că decizia sa survine după ce „mediul politic s-a schimbat brusc”.

Demisia sa a fost precedată de ordinul preşedintelui Donald Trump de a interzice TikTok, cu excepţia cazului în care compania sa mamă din China, ByteDance, îşi vinde operaţiunile din SUA unei companii americane în termen de 90 de zile.

„Am făcut o reflecţie semnificativă asupra consecinţelor cerute de schimbările structurale ale companiei şi ce înseamnă acest lucru pentru rolul global pe care l-am asumat", a spus el în scrisoare. „În acest context şi, deoarece ne aşteptăm să ajungem la o decizie foarte curând, am dorit să vă anunţ pe toţi că am decis să părăsesc compania.”

ByteDance poartă în prezent discuţii cu Microsoft pentru achiziţionarea operaţiunilor americane ale TikTok de către gigantul american.

Mayer, fost executiv la compania Disney, s-a alăturat TikTok în funcţia de CEO în mai.

ByteDance a lansat TikTok în 2017, apoi a cumpărat Musical.ly, un serviciu video popular în rândul adolescenţilor din SUA şi Europa şi le-a combinat.

Un serviciu asemănător numit Douyin este disponibil pentru utilizatorii chinezi.

TikTok a câştigat o imensă popularitate prin videoclipurile sale distractive, şi uşurinţa de utilizare şi are sute de milioane de utilizatori la nivel global.

Însă din cauza controlului exercitat de Partidul Comunist Chinez, compania a început să elimine clipuri, inclusiv cele critice la adresa guvernului chinez.

Există temeri fundamentate că regimul comunist chinez poate accesa datele utilizatorilor americani.

La începutul acestei luni, Donald Trump a dispus o interdicţie rapidă, dar nespecificată, în relaţiile cu proprietarii chinezi de aplicaţii pentru consumatori TikTok şi WeChat, deoarece SUA intensifică controlul asupra companiilor de tehnologie chineze, invocând temerile că acestea ar putea reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură