Cercetări asupra fericirii: liniştirea minţii

Marea
Marea (Polka Dot Images / photos.com)

Psihologii occidentali au confirmat ceea ce budhiştii din est ştiau de secole: gânditul excesiv este unul dintre cei mai mari duşmani ai fericirii.

Dar de ce gândim atât de mult?

Ei bine, o minte activă nu este ceva neobişnuit în vremurile noastre, dar în timp ce lumea a devenit mult mai complexă şi cantitatea de informaţie pe care o recepţionăm zilnic a crescut exponenţial, minţile noastre sunt frecvent prinse într-un cerc vicios al gândirii/procesării din care este dificil să scapi.

Meditaţia poate elibera mintea din acest cerc şi, cel puţin temporar, poate reduce stimulii externi la care suntem expuşi. Totuşi, chiar dacă stimulii externi sunt reduşi, creierul nostru continuă să genereze o mulţime de gânduri.

Însă cu răbdare şi antrenament, activitatea mentală se reduce, oferindu-ne astfel şansa să experimentăm momente de serenitate, pe care nu le-am putea experimenta dacă ne-am continua vieţile normale şi active.

Meditaţia poate fi dificilă deoarece este în antiteză cu modul în care lumea funcţionează în prezent - aceasta este, într-un anumit sens, dintr-o altă lume, având motive bune să fie astfel. Aşa că va trebui să acceptăm, ca şi precondiţie, că, pentru a ne linişti mintea, va fi nevoie de răbdare.

Ţinând cont de toate acestea, propun un exerciţiu simplu:

1. Duceţi-vă într-un loc diferit de cele pe care le frecventaţi zilnic, unul lipsit de activităţi care nu vă vor stârni simţurile primare (auditorii, vizuale, olfactiv). Astfel de medii pot fi: o plajă, o cameră tăcută, o bibliotecă etc.

2. Odată ajunşi acolo, închideţi ochii şi urmăriţi respiraţia folosind o respiraţie adâncă şi calmă. Pentru primele 10 minute, observaţi gândurile care apar, acceptând iniţial că ele se pot accentua din cauza lipsei de stimului externi.

3. Pentru încheiere, fă-ţi cu voce tare o promisiune să te reîntorci pentru a medita din nou. Cercetările sugerează că este mult mai probabil să-ţi menţii scopul dacă îl pronunţi cu voce tare sau îl şopteşti, decât dacă l-ai pronunţat mental. Dacă te poţi reîntoarce mai des este excelent, dacă nu, cel puţin oferă-ţi şansa să faci asta lunar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură