Cercetătorii avertizează: Pământul se află în pragul unei noi extincţii în masă

Pământul in palma dvs.
Pământul in palma dvs. (Bogdan Florescu / Epoch Times)

Este cunoscut faptul că în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani un eveniment catastrofal, probabil impactul unei comete sau meteorit, a provocat dispariţia a aproape 76% din speciile vii, inclusiv a dinozaurilor. Investigaţiile asupra unor fosile sugerează că în perioada Cretacic-Terţiar a fost a cincea extincţie ce a avut loc pe planeta Pământ.

În ultimii ani, planeta a asistat la dispariţia pe scară largă a sute de specii de animale. Experţii lansează o nouă alarmă, sugerând că Pământul este aparent pe punctul declanşării celei de-a şasea mari extincţii biologice în masă şi fiinţele umane sunt singurele responsabile.

În cadrul studiului, publicat în jurnalul ştiinţific Science, cercetătorii au analizat studii şi date ştiinţifice anterioare, trăgând concluzia că activitatea umană produsă în întreaga lume este responsabilă pentru declinul drastic al vieţii animalelor, şi nu un eveniment catastrofal, cum ar fi un asteroid, de exemplu.

Rodolfo Dirzo, profesor de biologie la Universitatea Stanford şi autorul principal al studiului, citează comportamente umane distructive, cum ar fi exploatarea nesăbuită a resurselor şi distrugerea necontrolată a habitatelor naturale.

După cum au arătat autorii studiului, din anul 1500, în jur de 322 de specii de vertebrate terestre au dispărut. Printre speciile de vertebrate terestre rămase a existat o scădere medie de aproximativ 25%. Situaţia pare a fi mult mai dramatică pentru nevertebrate, reprezentând o scădere de 45% din speciile monitorizate.

Ce înseamnă acest lucru pentru planetă?

Pierderea mare de specii de plante şi animale de pe planeta noastră ar putea avea consecinţe neprevăzute pentru întreaga biosferă a Pământului, implicând, de asemenea, şi specia umană în acest vârtej mortal.

"Avem tendinţa să ne gândim la extincţiile în masă, cum ar fi dispariţia unei specii de pe faţa Pământului", spune Dirzo pe site-ul Universităţii Stanford. "Desigur, acest lucru este foarte important, dar există, de asemenea, o pierdere critică în funcţionarea ecosistemului, în care animalele joacă un rol central, căruia trebuie să-i acordăm o atenţie deosebită".

Riscul este acela al unei "reacţii în lanţ", care poate pune în pericol echilibrul biologic al planetei construit în milioane de ani, cu consecinţe periculoase pentru viaţa umană.

"Acolo unde densitatea populaţiei umane este mai mare, există rate crescute de declin al animalelor, prezenţă mare de rozătoare şi, prin urmare, un nivel ridicat de agenţi patogeni, care sporesc riscurile de transmitere a bolilor", spune Dirzo. "Este un adevărat cerc vicios".

Concluziile profesorului Dirzo sunt confirmate de rezultatele studiului realizat de biologi din cadrul Universităţii Duke. Conform acestora, Pământul este la un pas de al şaselea eveniment extinctiv din istoria sa. Studiul, care s-a concentrat pe analiza ratelor de extincţie trecute şi prezente, a dezvăluit că viaţa plantelor şi animalelor, odată cu sosirea populaţiilor umane, este pe cale de dispariţie de o mie de ori mai repede decât în trecut.

Totuşi, deşi oamenii sunt la începutul celui de-al şaselea caz de extincţie în masă, potrivit Scientific American, există încă o mică şansă de a schimba cursul, cel puţin în următoarele două secole, înainte de a ajunge la punctul de unde nu ne mai putem întoarcere, cu consecinţe inimaginabile pentru ecosistemul planetei şi al vieţii umane.