Cercetătorii obţin accidental primul lichid magnetic permanent [video]

Picăturile lichide magnetizate permanent se rotesc la unison.
Picăturile lichide magnetizate permanent se rotesc la unison. (Xubo Liu et al./Berkeley Lab)

În mod normal ne imaginăm că magneţii sunt obiecte solide. Cu toate acestea, datorită acestei întâmplări fericite, ştim acum că pot fi produse lichide care au aceleaşi capacităţi ca un magnet.

"Ştim acum că putem realiza magneţi care sunt lichizi şi se vor putea adapta la diferite forme, iar formele depind într-adevăr de manipularea externă", afirmă autorul principal al studiului Dr. Thomas Russell, un distins profesor de Ştiinţa şi Ingineria polimerilor de la Universitatea din Massachusetts Amherst.

Russell şi echipa sa au creat accidental aceşti magneţi lichizi în timp ce experimentau printarea lichidelor în 3D, în Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley. Obiectivul era acela de a crea materiale solide, dar care să prezinte proprietăţile fluidelor pentru diferite aplicaţii energetice, relatează Fox News.

Lichid magnetic permanent

Oamenii de ştiinţă au creat aceste picături de dimensiuni mai mici de 2 milimetri lungime pornind de la apă, ulei şi oxid de fier. Acestea îşi menţin forma datorită faptului că anumite particule şi oxidul de fier formează legături cu surfactanţi, substanţe tensioactive, care micşorează tensiunea superficială a lichidelor, favorizând dispersia altor substanţe care în mod normal nu se dizolvă în lichidul respectiv. Surfactanţii creează o peliculă în jurul apei lichide, unele particule de oxid de fier intrând în compoziţia acestei pelicule, iar restul particulelor rămân blocate în interior, a afirmat Russell.

Apoi, echipa a plasat picăturile de dimensiuni milimetrice lângă o bobină magnetică pentru a le magnetiza. Dar când au scos bobina magnetică, picăturile au arătat un comportament nemaivăzut la substanţele lichide până acum: au rămas magnetizate. Există lichide magnetice, numite ferofluide, dar acestea rămân magnetizate numai în prezenţa unui câmp magnetic.

Articol ştiinţific de referinţă: Reconfigurable ferromagnetic liquid droplets

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură