Cercetătorii spaţiului observă cum un gigant roşu readuce la viaţă o stea zombie

Observatorul spaţial Integral al Agenţiei Spaţiale Europene a asistat recent la un eveniment uimitor, observând cum un gigant roşu readuce la viaţă o stea neutronică moartă din vecinătate.
Evoluţia stelelor
Evoluţia stelelor (Copyright: ESA)

Potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ASE), o stea zombie cu rotaţie lentă a fost adusă la viaţă printr-un flux de radiaţii X emis de vecinul său, un gigant roşu.

S-a observat că o stea neutronică a început să se alimenteze cu materie de la un gigant roşu vecin.

Giganţii roşii se formează atunci când stelele masive – de mărimea soarelui nostru sau de opt ori mai mari – suferă transformări spre sfârşitul vieţii. Straturile lor exterioare se umflă şi se extind pe milioane de kilometri, potrivit ASE.

Stelele a căror mărime o depăşeşte pe cea a Soarelui de 25 – 30 de ori îşi epuizează combustibilul şi explodează într-o supernovă. Ele sunt cunoscute sub numele de stele neutronice. Nucleul lor mic comprimă masa unei stele de mărimea Soarelui într-o sferă de numai 10 km diametru, transformând steaua într-un obiect celest cu cea mare densitate cunoscută.

Acest tip de fenomen se întâlneşte foarte des, dar sunt foarte rare cazurile în care un gigant roşu se asociază cu o stea neuronică într-o aşa-numită „simbioză binară bazată pe raze X.”

“INTEGRAL a surprins un moment unic de naştere a unui sistem binar rar”, susţine Enrico Bozzo de la Universitatea din Geneva, autorul principal al publicaţiei care menţionează descoperirea.

„Gigantul roşu a emis un vânt cosmic lent, suficient de dens pentru a hrăni steaua neutronică vecină, dând naştere pentru prima dată la o emisie de energie înaltă din nucleul stelei moarte” a mai afirmat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură