Virusul ebola ar putea să capete o formă aeropurtată şi să se răspândească pe glob, susţin cercetătorii

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Virusul ebola ar putea să capete o formă aeropurtată şi să se răspândească rapid pe întregul glob, au anunţat cercetătorii, vorbind despre ameninţarea reprezentată de virusul mortal, a raportat vineri Ria Novosti.

”În 2012, o echipă de cercetători canadieni a dovedit că Ebola Zair, acelaşi virus care cauzează actuala epidemie din Africa de Vest, se poate transmite pe calea respiratorie de la porci la maimuţe, specii ai căror plămâni sunt asemănători cu ai oamenilor. Trebuie să luăm în considerare că o astfel de transmitere ar putea avea loc şi între oameni, dacă virusul suferă mutaţii”, a notat Michael Osterholm, director al "Center for Infectious Disease Research and Policy" din cadrul Universităţii Minnesota, în comentariul său numit ”Ce ne temem să spunem despre ebola”, care a fost publicat de New York Times.

Cercetătorul subliniază că virusul ebola se transformă constant atunci când se transmite de la o persoană la alta. De vreme ce ne confruntăm cu o ”hiper-evoluţie” fără precedent a virusului, acesta a obţinut deja ”trilioane de aruncări de zaruri genetice”, a precizat Osterholm.

Virusul ”hiper-evoluat” ar putea rezulta într-o nouă formă aeropurtată a ebola, care ar putea să se răspândească rapid pe tot globul. ”Infecţiile ar putea să se răspândească rapid în fiecare parte a globului, aşa cum a făcut-o virusul gripal H1N1 în 2009, apărut în Mexic”, a notat Osterholm.

David Sanders, profesor la Universităţii Purdue, ale cărui experimente cu virusul i-au adus o participare în Programul de Prevenţie a Proliferării Armelor Biologice al Departamentului de Apărare al Statelor Unite, a confirmat că virusul ar putea ”intra în celulele epiteliale ale căilor respiratorii umane”. Ideea că virusul ebola ar putea deveni aeropurtat ”nu este inventată”, a mai precizat profesorul.

”Nu este fără precedent ca virusul să-şi schimbe modul de transmitere. Ebola are câteva caracteristici similare cu cele ale viruşilor aeropurtaţi precum gripa, şi nu ar trebui să neglijăm posibilitatea ca acesta să evolueze în ceva ce ar putea să fie transmis pe această cale”, a notat Sanders, potrivit Laboratory Equipment Magazine.

Expertul virusolog arată că există mai mulţi factori ce influenţează abilitatea unui virus de a intra în celulele ”care acoperă traheea şi plămânii”.

”Ca să fie aeropurtat, trebuie să fie prezent în picături mici de apă de la un strănut sau o tuse şi trebuie să fie capabil să trăiască în afara corpului o perioadă lungă de timp. Acesta nu este modul în care se ştie că se răspândeşte virusul actual, dar este o dovadă că are câteva din componentele necesare unei transmisii respiratorii”, a explicat Sanders.

Totuşi, unii experţi nu cred că un astfel de scenariu este posibil. ”Este foarte improbabil” ca ebola să se transforme într-o formă aeropurtată, a insistat doctorul specializat în boli infecţioase Amesh Adalja, din cadrul Universităţii Pittsburg, potrivit Live Science.

”Transmisia aeropurtată ar fi lucrul de care ne este teamă cel mai mult, dar vorbind din punct de vedere evolutiv, este posibil ca nu aceasta să fie calea pe care o va lua virusul”, a declarat acesta. Chiar dacă virusul suferă mutaţii, asta ”nu înseamnă neapărat” că ar putea deveni aeropurtat, a declarat doctorul.

Totuşi, în forma sa curentă, virusul ebola reprezintă o ameninţare substanţială pentru milioane de persoane, avertizează experţii. În articolul său ”1,2 milioane de decese provocate de ebola, în următoarele şase luni?”, expertul în econometrie Francis Smart prezice că, în cazul în care nimic nu se schimbă, iar virusul se răspândeşte la rata actuală, " până la 4,7 milioane de oameni ar putea fi infectaţi şi 1,2 milioane de oameni şi-ar putea pierde viaţa” în următoarele şase până la nouă luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe