Cetăţenii în acţiune: Petiţie online pentru stoparea tentativelor PSD-ALDE de a pune stăpânire pe companiile de stat

Dragnea si Tariceanu in Parlament
Dragnea si Tariceanu in Parlament (Florin Chirila/Epoch Times)

Indignaţi că numeroase companii de stat riscă să ajungă sub controlul direct politic al PSD şi ALDE prin excluderea lor de pe lista firmelor obligate să respecte regulile de transparenţă în guvernanţa corporativă, cetăţenii au iniţiat o petiţie online pentru a-şi exprima susţinerea faţă de OUG 109/2011.

Adresată şefilor celor două camere ale Parlamentului - Dragnea şi Tăriceanu, petiţia reaminteşte ca în data de 16 mai, în cadrul şedinţei Comisiei economice, industrii şi servicii, reunită cu Comisia pentru dezvoltare regională din Senatul României, au fost aprobate noi excepţii de la obligaţia implementării regulilor de transparenţă în guvernanţa corporativă, stabilite prin OUG 109/2011 şi Legea 111/2016.

Astfel, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), Romarm, Avioane Craiova, Romaero, TAROM şi „companiile de apă” (o noţiune fără niciun fundament juridic), vor fi exceptate de la obligaţia de a implementa un management privat independent şi sunt aduse, din nou, sub controlul direct politic. De asemenea, CEC Bank, Eximbank sau Fondul Naţional de Garantare al IMM-urilor vor trebui să anuleze sau să întrerupă procedurile de recrutare a unor manageri profesionişti.

„Avem de-a face cu un nou demers al majorităţii PSD-ALDE de a pune stăpânire pe companiile de stat şi a controla resursele acestora în scop politic şi clientelar. Ca urmare, vă solicit să întreprindeţi toate demersurile conferite de lege pentru a bloca această iniţiativă, independent de interesele formaţiunii politice din care faceţi parte şi în deplină concordanţă cu interesul cetăţenilor”, se arată în texul petiţiei ce poate fi accesată aici