Chevron evacuează personalul american din Irak

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Compania Chevron a declarat, luni, că a scos din Irak toţi muncitorii americani, potrivit Reuters, devenind cea mai recentă companie petrolieră străină care va evacua personalul, la îndemnul Ambasadei SUA, în urma uciderii liderului Forţei Quds iraniene, Qassem Soleimani.

Chevron îşi desfăşoară activitatea în regiunea Kurdistanului Irakian, în ciuda obiecţiilor guvernului irakian, şi deţine şi operează o participaţie de exploatare de 50% din contractul Sarta şi un interes neoperaţional de 40% în contractul Qara Dagh, potrivit site-ului companiei.

După evacuarea americanilor, lucrătorii locali kurzi vor prelua supravegherea operaţiunilor irakiene ale Chevron.

Chevron, cea de-a doua companie petrolieră americană, a fost pusă pe o listă neagră de către guvernul irakian după ce a semnat acordul privind extragerea ţiţeiului din zona kurdă a Irakului, astfel că acum îi este interzis să semneze acorduri petroliere cu guvernul irakian.

Chevron şi-a oprit deja activităţile din zona kurdă în octombrie 2017, după ce un referendum de independenţă al kurzilor irakieni a creat tensiuni suplimentare între regiunea Kurdistan şi guvernul irakian central din Bagdad.

La vremea respectivă, forţele guvernamentale irakiene au confiscat toate câmpurile petroliere din jurul Kirkuk, închizând o producţie de ţiţei de 350.000 CP. Câmpurile petroliere se aflau sub control kurd din 2014. Chevron şi-a reluat operaţiunile în zonă după câteva luni.

Chevron a mai avut în vedere evacuarea personalului său din Irak în mai 2019, după ce SUA a ordonat evacuarea tuturor angajaţilor guvernamentali neesenţiali din Irak din cauza unor probleme de securitate, afirmând că cetăţenii americani din Irak erau, la vremea respectivă, supuşi unui nivel „ridicat” de risc în ceea ce priveşte violenţa şi răpirile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe