Chicu s-a întâlnit cu premierul şi preşedintele Ucrainei. Popescu: În relaţiile cu Kievul, Moldova se află la fundul gropii

Din perspectiva Kievului, R. Moldova este guvernată de o echipă prezidenţial - guvernamentală profund ostilă Ucrainei şi cu un preşedinte pentru care Crimeea este un teritoriu rusesc, afirmă Nicu Popescu.
Şedinţa şefilor guvernelor statelor membre GUAM:  Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan şi Republica Moldova
Şedinţa şefilor guvernelor statelor membre GUAM:  Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan şi Republica Moldova (gov.md)

Prim-ministrul Ion Chicu a participat joi, 12 decembrie, la şedinţa plenară a şefilor Guvernelor statelor membre GUAM ce a avut loc la Kiev. Potrivit unui comunicat al Executivului, în cadrul şedinţei au fost discutate subiecte menite să impulsioneze cooperarea statelor pe dimensiunea social-economică şi schimburile culturale.

„Administraţiile vamale ale statelor membre GUAM au semnat două protocoale de intenţie: unul cu privire la funcţionarea şi recunoaşterea reciprocă a operatorilor economici autorizaţi; altul cu privire la autorizarea tehnologiilor blockchain în procesul de verificare a certificatelor de origine a mărfurilor care traversează frontierele statelor GUAM”, se mai arată în comunicat.

Şefii Executivelor au mai semnat o Declaraţie comună, prin care au confirmat angajamentul de a susţine amplificarea schimburilor economice şi acţiunile menite să simplifice circulaţia oamenilor şi a mărfurilor pe teritoriul statelor membre.

GUAM este o iniţiativă regională din patru state: Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan şi Republica Moldova care promovează dezvoltarea cooperării între cele patru state pentru întărirea stabilităţii şi securităţii în Europa.

În cadrul vizitei de joi la Kiev, Ion Chicu a avut o discuţie cu prim-ministrul ucrainean, Oleksii Honcearuk, şi a participat la o şedinţă comună cu preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenschi.

Fostul ministru de Externe Nicu Popescu a ţinut să noteze că din perspectiva Ucrainei, Republica Moldova este o ţară guvernată în prezent de „o echipă prezidenţial - guvernamentală profund ostilă Ucrainei, cu simpatii pro-separatiste şi cu un preşedinte pentru care Crimeea este un teritoriu rusesc”.

Acesta scrie pe pagina sa de Facebook că Moldova, în loc să-şi întărească poziţiile în negocierile cu Kievul, continuă să le slăbească prin dezechilibrarea continuă a politicii externe. Ministrul Apărării din R. Moldova a fost la Moscova pe 20 noiembrie, iar vizita constituie o sistare clară a politicii de neparticipare a ţării în cooperarea în domeniul securităţii în cadrul CSI.

Mai mult, în opinia lui Popescu, al doilea exemplu este promovarea recunoaşterii internaţionale a neutralităţii Moldovei ceea ce pentru clasa politică ucraineană este o anatemă iar eforturile de promovare a acestei idei de către Moldova este văzută în multe capitale – inclusiv la Kiev - drept promovarea unui precedent care urmează a fi propus/impus mai târziu şi Kievului. „În relaţiile cu Kievul, Moldova se află acum la fundul gropii, iar proverbul englez spune că în asemenea situaţii este important să te opreşti din săpat.”