Chiftele cu spanac sau leurdă - uşoare şi deosebit de gustoase

Pentru cei care sunt mai sensibili la gustul iute şi mirosul puternic de usturoi, pot încerca această variantă de chiftele, deosebit de aromate şi gustoase.
Chiftele cu spanac sau leurdă
Chiftele cu spanac sau leurdă (Maria Matyiku / Epoch Times)

În fiecare primăvară, ne bucurăm de abundenţa verdeţurilor de primăvară, pe care le considerăm un aliat de încredere al sănătăţii noastre şi le apreciem mai ales pentru sursă naturală de vitamine şi minerale atât de necesare corpului. Le aşteptăm şi le consumăm cu drag, folosind o varietate largă de reţete şi tehnici de preparare.

Leurda, una dintre primele plante de primăvară ce apar în pădure, se consumă de obicei crudă sub formă de salate. Însă în zilele noastre se foloseşte în foarte multe combinaţii şi feluri de mâncare.

În lipsa leurdei, se poate folosi spanac, la care se adaugă 2 fire tinere de usturoi verde sau câţiva căţei de usturoi.

Ingrediente:
2 ouă,
1/4 cană de smântână lichidă,
2 linguri de ulei sau 20 g unt la temperatura camerei,
1 cană de faină,
sare şi piper după gust,
1 cartof,
2-3 bucăţi de ceapă verde,
2 bucăţi de usturoi verde sau 3-4 căţei de usturoi (opţional pentru spanac)
1 legătura de pătrunjel,
150 g de leurdă sau spanac tăiat în bucăţi de 1.5 - 2 cm,
ulei pentru prăjit

Modul de preparare:

Într-un castron de mărime potrivită, se bat ouăle cu ajutorul unui tel în formă de pară sau o furculiţă, până când albuşurile şi gălbenuşurile se amestecă bine. În timp ce continuaţi să amestecaţi, se toarnă smântâna în fir subţire, continuând apoi cu ulei/ untul. Se adaugă apoi făina, sarea şi piperul. Se amestecă totul bine până când se obţine o pastă destul de consistentă.

Cartoful se curăţă se coajă şi se dă pe răzătoarea mică. Ceapa şi frunzele de usturoi verde se curăţă, se spală şi se taie în rondele. Dacă folosiţi căţei de usturoi, aceştia se dau prin presa de usturoi, sau se toacă foarte mărunt.

Spanacul sau leurda se spală în mai multe ape, se lasă să se scurgă bine de apă, apoi se taie în bucăţi mari de până la 2 cm grosime.

Peste aluatul din castron se adaugă apoi cartoful ras, rondele de ceapă şi usturoi, pătrunjelul verde mărunţit şi leurda/spanacul tăiat. Se amestecă totul până ce se omogenizează, apoi se lasă deoparte 10 -15 minute.

Într-o tigaie se pune ulei la încălzit, când acesta este înfierbântat, se pune câte o lingură cu vârf din amestecul preparat, având grijă că grosimea chiftelei să fie uniformă şi forma cât de cât rotundă. Pentru o formă perfect rotundă, puteţi folosi o formă de silicon specială, care se pune în tavă şi se umple uniform cu pasta de verdeaţă.

După 2 minute, chiftelele se întorc pe cealaltă parte şi se coc în continuare pentru încă două minute. Chiftelele se scot pe o hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei.

Chiftelele se pot servi ca aperitiv, cu un sos de roşii uşor picant, sau ca felul doi alături de un pireu de cartofi sau ţelină, pilaf de orez sau salata preferată. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură