Chile se confruntă cu unul dintre cele mai grave dezastre naturale din istoria sa (video)

Incendiu
Incendiu (wkndheroes.com)

Circa 140.000 de hectare de pădure au fost distruse de incendiile din Chile, cel mai mare dezastru natural din istoria sa şi se presupune că acestea ar fi fost provocate de persoane lipsite de scrupule.

După declararea stării de urgenţă, mai mult de 5.000 de persoane au fost evacuate luni şi marţi (23 şi 24 ianuarie a.c.), din regiunea Maule, în centrul ţării, potrivit Biroului de Urgenţă Naţional (ONEMI). Numai în regiunea O'Higgins, un focar de incendiu a consumat mai mult de 44.000 de hectare, ceea ce-l face să devină cel mai grav eveniment de acest gen din ultimii 18 ani.

"Ţara se confruntă cu cel mai mare dezastru forestier din istoria noastră, dar vom depăşi urgenţa", a declarat Bachelet, care a anulat călătoria sa în Republica Dominicană, unde participa la summit-ul preşedinţilor Comunităţii Statelor din America Latină şi Caraibe (CELAC). În schimb, a efectuat un tur în zonele afectate ajungând în oraşul Stonehouse, în regiunea Maule, pentru o întâlnire cu Comitetul pentru Operaţiuni de Urgenţă (COE), relatează situl web lr21.com.uy.

În cadrul întâlnirii, preşedintele a fost informat cu privire la situaţia comunei în care focul a distrus două centre medicale din mediul rural, nouă case şi a consumat mai mult de 16.000 de hectare de pădure.

Cele mai grave incendii din ultimii 50 de ani

Focul necontrolat a determinat guvernul să mobilizeze circa 4.000 de persoane, inclusiv militari, pompieri şi voluntari, plus 41 de avioane, camioane cisternă şi tractoare grele pentru a stinge focul.

Din Mexic au sosit 50 de brigadieri şi se vor alătura expediţiilor în zilele următoare, în urma solicitării de asistenţă internaţională emisă de guvernul chilian în ultimele ore.

Conform celui mai recent raport al ONEMI, la ora 11:30 pe 25 ianuarie, au fost înregistrate 85 de incendii, dintre care 47 sunt controlate, 36 sunt încă active şi 2 au fost stinse.

Condiţiile meteorologice în diferite regiuni din Chile sunt nefavorabile, deoarece în următoarele câteva zile temperaturile vor ajunge la 30°C cu vânturi puternice şi puţină ploaie sau deloc. În mai multe locuri din Chile verile sunt uscate, cu mult vânt şi temperaturi ridicate. Toţi aceşti factori ajută la provocarea incendiilor forestiere şi răspândirea acestora este foarte rapidă.