China a confirmat testarea unui vehicul aerian nuclear hipersonic

Reprezentare artistică a unui vehicul hipersonic Boeing X-51.
Reprezentare artistică a unui vehicul hipersonic Boeing X-51. (Wikimedia)

Ministerul chinez al Apărării a confirmat testarea unui vehicul aerian hipersonic dotat cu un sistem de livrare de încărcături nucleare.

Vehiculul supersonic, numit “Wu-14” de către Pentagon, a trecut cu succes de cea de-a 4 sesiune de testare în 7 iunie, a raportat duminică RT.

Sistemul aerian strategic extrem de avansat este capabil să atingă o viteză de peste 12.000 km pe oră, adică de aproximativ 10 ori mai mare decât viteza sunetului.

Conform rapoartelor, în timpul ultimului test, vehiculul aerian a desfăşurat cu succes manevre care îi demonstrează capacitatea de a străpunge sistemele de apărare antirachetă.

Actualele sisteme de apărare antirachetă americane sunt capabile doar să contracareze rachete balistice cu traiectorii previzibile, spre deosebire de rachete cu care va fi dotat Wu-14.

Conform unui raport publicat în ziarul american online Washington Free Beacon, oficialii americani ai serviciului de informaţii au descris testele ca fiind “manevre extreme”.

“Wu-14 ... este proiectat pentru a străpunge sistemele de apărare antirachetă americane, însemnând că Armata de Eliberare a Poporului este capabilă să apere suveranitatea teritorială a Chinei”, a susţinut RT, citându-l pe profesorul He Qisong, un specialist în politica de apărare la Universitatea din Shanghai.

Ministerul chinez al Apărării a negat aceste afirmaţii, susţinând că “cercetările şi experimentele ştiinţifice programate pe teritoriul nostru sunt normale, şi acele teste nu sunt îndreptate împotriva oricărei ţări sau a unor ţinte specifice.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe