China admite răspândirea interumană a virusului misterios. Medici contaminaţi. OMS vrea să declare alertă internaţională

Admiterea tardivă a transmiterii interumane şi a numărului mare de îmbolnăviri, arestări ale celor care vorbeau de epidemie pe 1 ianuarie: tiparul secretomaniei comuniste poate ucide la distanţă.
Coronavirusul, noul virus similar cu SARS.
Coronavirusul, noul virus similar cu SARS. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)

În situaţia în care milioane de asiatici călătoresc, marţi, către familii, cu prilejul Anului Nou Lunar, regimul comunist chinez a confirmat că un nou virus ar putea fi răspândit prin contactul interuman, raportând 15 cadre medicale infectate şi o a patra victimă.

Conform rapoartelor, China a încercat să muşamalizeze epidemia apărută în oraşul Wuhan, inclusiv operând, pe 1 ianuarie, arestări ale utilizatorilor de internet care au îndrăznit să scrie online despre boala misterioasă.

Regimul comunist chinez muşamalizează în mod obişnuit ştirile legate de catastrofe sau epidemii. Un exemplu în acest sens este epidemia de SARS care a lovit China în 2002, a cărei dimensiune a fost ascunsă publicului cu ajutorul controlului exercitat de Partidul Comunist Chinez asupra mass-mediei, în ciuda presiunilor OMS care cerea date despre epidemie. SARS s-a răspândit în 37 de ţări, iar scandalul produs de secretomania Partidului Comunist Chinez a fost atât de masiv încât ONU a adoptat un Regulament Internaţional Sanitar în 2005, care impune semnatarilor datoria să comunice de urgenţă date privind apariţia epidemiilor.

Noile ştiri despre virus şi numărul mare al îmbolnăvirilor raportate brusc - inclusiv îmbolnăviri ale echipei medicale - survin după ce, în weekend, experţi epidemiologi internaţionali au estimat că numărul îmbolnăvirilor din oraşul Wuhan ar fi în jur de 1.700, cu un ordin de mărime mai mare decât cel raportat de autorităţi la momentul respectiv.

Epidemiologi contactaţi de ediţia engleză a Epoch Times ridicau, de asemenea, temeri privind muşamalizarea dimensiunii epidemiei de către regimul comunist de la Beijing.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a convocat o întâlnire pentru miercuri părând că va lua în considerare declararea unei alerte internaţionale.

„Informaţiile despre infecţiile recent raportate sugerează că ar putea exista acum o transmitere de la om la om”, a declarat directorul regional OMS pentru Pacificul de Vest, Takeshi Kasai într-o declaraţie transmisă prin e-mail către Reuters.

În cursul zilei de marţi, China anunţa oficial doar 223 de persoane diagnosticate la nivel global, în China majoritatea în Wuhan, un oraş de 11 milioane de oameni, deşi au existat câteva cazuri izolate confirmate în alte oraşe, în special Beijing şi Shanghai.

De asemenea, au fost identificate două cazuri în Tailanda, unul în Japonia şi unul în Coreea de Sud, iar autorităţile medicale din întreaga lume au început să intensifice screeningul călătorilor care sosesc din China.

Comisia municipală de sănătate din Wuhan a confirmat marţi o a patra victimă, dezvăluind că un bărbat în vârstă de 89 de ani care avea probleme de sănătate subiacente, inclusiv boli de inimă, a murit pe 19 ianuarie.

De asemenea, autorităţile chineze au confirmat pentru prima dată că virusul se poate răspândi prin contactul uman şi au spus că 15 cadre medicale au fost infectate.

Virusul, despre care se ştie doar că este din familia SARS, poate provoca pneumonie, cu simptome inclusiv febră şi dificultăţi în respiraţie. Deoarece simptomele sunt similare cu multe alte boli respiratorii, este necesară depistarea suplimentară.

Originea virusului încă nu a fost identificată, dar sursa principală este cel mai probabil animală, potrivit OMS. Oficialii chinezi au legat focarul de o piaţă de fructe de mare din Wuhan.

Până în prezent, OMS nu a recomandat restricţii comerciale sau de călătorie, dar astfel de măsuri ar putea fi discutate la şedinţa de urgenţă de miercuri.

Autorităţile aeroportuare din Statele Unite, precum şi majoritatea naţiunilor din Asia fac screeningul pasagerilor din Wuhan.

Australia a declarat marţi că va analiza pasagerii de pe zborurile din Wuhan, în timp ce Singapore a anunţat că va pune în carantină persoanele cu pneumonie şi un istoric de călătorie la Wuhan în termen de 14 zile înainte de debutul oficial al epidemiei.

Oficialităţile din Wuhan folosesc termometre cu infraroşu pentru a analiza pasagerii pe aeroporturi, staţii de cale ferată şi alte terminale de pasageri începând cu 14 ianuarie.

Trip.com, cea mai bună platformă de rezervări de călătorii online din China, a declarat că va restitui banii clienţilor care anulează rezervările pentru călătorii în Wuhan luna aceasta sau ale căror planuri de călătorie sunt perturbate de carantine sau de alte eforturi de reglementare pentru a preveni răspândirea virusului.