China avertizează SUA cu privire la un posibil “dezastru” provocat de coliziunea navelor lor de luptă

Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Decatur
Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Decatur (Wikipedia.org)

Un general influent din armata chineză a avertizat că o confruntare între nave de luptă americane şi chineze în Marea Chinei de Sud va fi un dezastru. Remarcile au fost făcute pe fondul temerilor că un astfel de eveniment are şanse foarte mari să aibă loc.

Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a criticat SUA şi a avertizat că o ciocnire accidentală între cele două state s-ar putea transforma într-un război global. Avertismentul şocant a fost lansat în timpul unei conferinţe de presă cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi secretarul american al Apărării, Jim Mattis. De asemenea, avertismentul a fost făcut la o zi după ce China a dezvăluit noi arme hi-tech, inclusiv rachete supersonice şi drone cu tehnologie stealth, potrivit Express.co.uk.

La conferinţa de presă, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute în Washington, D.C., oficiali de rang înalt americani au cerut omologilor chinezi să oprească procesul de militarizare a disputatei Mări a Chinei de Sud.

Drept răspuns, delegaţia chineză a criticat SUA şi a cerut americanilor să nu mai trimită nave şi avioane de luptă în apropierea insulelor revendicate de Beijing.

Yang Jiechi, consilier de stat, a afirmat că Beijingul are dreptul să construiască “structuri de apărare necesare”. Beijingul şi-a dezvoltat o serie de active militare în zone strategice ale Mării Chinei de Sud pentru ce a numit a fi obiective privind apărarea naţională. Regiunea bogată în resurse, care este de asemenea foarte importantă pentru comerţul spre şi dinspre Asia, este disputată de numeroase naţiuni din Asia de Sud-Est, fiecare revendicând insuliţe, recife şi zone de pescuit. Uneori revendicările se suprapun.

De asemenea, în ultimii ani, numeroase rapoarte au documentat o comasare militară chineză amplă pe Insulele Paracel, inclusiv desfăşurarea de rachete sol-aer de producţie rusească, lucru confirmat de mult timp de Ministerul chinez al Apărării, care a precizat că este legal ca China să “desfăşoare structuri de apărare pe teritoriul său” şi că diverse structuri au existat ani de zile pe acele insule.

În plus, Wei a adăugat la remarcile lui Jiechi, că o confruntare între cele două puteri “ar însemna dezastru pentru toţi”.

Întâlnirea a fost planificată pentru a pregăti o mult anticipantă întâlnire între preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său chinez Xi Jinping cu ocazzia summitului G20 din Argentina, care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Tensiunile dintre Beijing şi Washington s-au amplificat în ultimele săptămâni din cauza unui război comercial şi a controlului asupra Mării Chinei de Sud.

La sfârşitul lunii septembrie, distrugătorul american USS Decatur şi un distrugător chinez aproape că au intrat în coliziune în apropierea unui recif disputat din Marea Chinei de Sud. În timpul incidentului, nava americană, aflată în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Insulelor Spratly, a fost interceptată de un distrugător chinez. Într-un interviu cu publicaţia militară Stars and Stripes, comandantul Tim Gorman a afirmat că nava chineză “s-a apropiat la o distanţă de 41 de metri de prora distrugătorului USS Decatur, după care nava americană a fost nevoită să efectueze manevre pentru a evita o coliziune”. Marina SUA a descris incidentul ca fiind o “manevră nesigură şi lipsită de profesionalism”.

Richard Haass, care conducere Consiliul pentru Relaţii Străine din SUA, a afirmat: “Şansa unui incident, pe care aproape că l-am avut, rămâne foarte ridicată. China a militarizat [regiunea] în pofida promisiunii că nu vor face acest lucru. Este vorba de o bombă cu ceas”.

SUA a declarat că va continua să “zboare, navigheze şi opereze oriunde o permite legea internaţională”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe