China bombăne după vizita lui Mattis în Coreea de Sud

SUA şi Coreea de Sud au căzut de acord să amplaseze anul acesta un sistem antirachetă avansat american pe teritoriul coreean, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării.
Secretarul american al apărării James Mattis (st) şi omologul său sud-coreean Han Min-koo, în timpul unei ceremonii de întâmpinare a oficialului american la Ministerul Apărării din Seul, Coreea de Sud, 3 februarie 2017.
Secretarul american al apărării James Mattis (st) şi omologul său sud-coreean Han Min-koo, în timpul unei ceremonii de întâmpinare a oficialului american la Ministerul Apărării din Seul, Coreea de Sud, 3 februarie 2017. (Captură Foto)

Secretarul american al apărării James Mattis şi ministrul sud-coreean al apărării Han Min-koo au căzut de acord în timpul unei întâlniri la Seul „să amplaseze şi să opereze sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) în decursul acestui an, după cum s-a planificat. [THAAD] este un sistem de apărare destinat să acţioneze doar împotriva ameninţărilor prezentate de rachetele nord-coreene”, a susţinut vineri Ministerul sud-coreean al Apărării.

Mattis a sosit joi la Seul pentru o vizită de două zile, în cadrul căreia a subliniat „angajamentul prioritar al Americii pentru alianţa noastră bilaterală” şi pentru a demonstra „angajamentul deplin” al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud împotriva ameninţărilor observate, venite din partea Coreei de Nord.

Planul controversat de a desfăşura sistemul THAAD pe teritoriul sud-coreean a înfuriat nu doar Coreea de Nord ci şi China, care a condamnat în repetate rânduri mişcarea, ca având un efect destabilizator pentru securitatea regională.

Beijingul vede mişcarea ca un efort din partea Washingtonului de a-şi extinde reţeaua alianţelor militare din Japonia până în Marea Chinei de Sud. Regimul chinez a aplicat o serie de măsuri, percepute de Seul ca o retaliere economică.

Totuşi, Mattis a declarat că nicio altă ţară în afara Coreei de Nord „nu trebuie să fie îngrijorată” de sistemul THAAD, care a fost proiectat doar pentru a intercepta şi distruge rachete balistice de rază scurtă, medie şi unele de rază intermediară care se îndreaptă spre Coreea de Sud.

China se opune categoric sistemului THAAD

Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, a reacţionat la anunţul de vineri privind mişcarea plănuită de SUA şi Coreea de Sud, susţinând că Beijingul se opune în mod categoric desfăşurării sistemului antirachetă american.

Coreea de Nord, care este sancţionată internaţional pentru activităţile sale în domeniul nuclear şi al rachetelor balistice, a anunţat în repetate rânduri că va înceta toate aceste activităţi atunci când Washingtonul va renunţa la poziţia sa ostilă faţă de Phenian.

Dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong-un a declarat luna trecută că ţara sa se află în “stadiile finale” ale dezvoltării unei rachete balistice intercontinentale, despre care a declarat că va fi capabilă să lovească Statele Unite.