China cere oprirea imediată a dezvoltării proiectului THAAD în Coreea

Lansator de rachete american THAAD în Fort Sill, Oklahoma, SUA.
Lansator de rachete american THAAD în Fort Sill, Oklahoma, SUA. (Captură Foto)

În urmă cu câteva zile generali americani au anunţat că sistemul THAAD instalat de SUA în Coreea de Sud a atins capabilităţile defensive minime, adăugând că sistemul nu va deveni operaţional în următoarele luni.

Imediat după anunţ, China a reacţionat vehement, cerând "oprirea imediată" a controversatului sistem. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a subliniat poziţia regimului comunist chinez în privinţa proiectului într-o conferinţă de presă marţi.

"Ne opunem dezvoltării sistemului american de rachete în Coreea de Sud şi cerem tuturor părţilor implicate oprirea acestui proces. Suntem gata să luăm măsurile necesare pentru a ne proteja interesele" a declarat el. conform AFP.

Oficialul chinez nu a dorit să clarifice despre ce "măsuri imediate" ar fi vorba. Săptămâna trecută, răspunzând acţiunilor armatei americane care a instalat sistemul, China a anunţat manevre cu muniţie de război şi testări de noi arme pentru "a-şi proteja securitatea".

În mod neobişnuit, în timp ce Beijingul avertizează împotriva sistemului THAAD, pe de altă parte îşi exprimă sprijinul pentru acţiunile preşedintelui american Donald Trump, care a declarat recent că ar fi "onorat" să-l întâlnească pe liderul comunist nord coreean Kim Jong-Un.

China a exprimat numeroase avertismente împotriva instalării, de către SUA şi Coreea de Sud, a sistemului THAAD şi a organizării unor manevre comune ale celor două ţări în apele din largul Peninsulei Coreene.

În timpul unei sesiuni a Consiliului ONU de Securitate, China, sprijinită de Rusia, a propus oprirea manevrelor în schimbul terminării programelor nord-coreene de testare a bombelor nucleare şi de dezvoltare a rachetelor.

Propunerea a fost primită cu răceală de diplomaţii occidentali, dată fiind lipsa de încredere pe care Occidentul o are faţă de cel mai paranoic regim comunist al Planetei.

Moscova a declarat că instalarea sistemului THAAD este "un factor adiţional de destabilizare" în regiune, care adaugă tensiuni la situaţia deja alarmantă şi a cerut Washingtonului şi Seulului să reconsidere proiectul.

Cu luni în urmă, anunţul implementării unui sistem THAAD în Coreea de Sud a fost urmat de o criză politică majoră în ţară, fostul preşedinte sud coreean fiind acuzat de trafic de influenţă şi corupţie într-un scandal care a implicat o prietenă a acesteia.

Ca răspuns la instalarea sistemului THAAD, China a impus o serie de măsuri considerate retaliatorii împotriva Coreei de Sud - inclusiv interdicţia organizării de turnee turistice oficiale în ţară.

Grupul de retail Lotte, extrem de prezent în China, a fost în mod special vizat, trebuind să-şi închidă 85 din cele 99 de magazine din China. Vânzările din China ale producătorului de autovehicule Hyundai Motor au căzut şi ele dramatic.

Instalarea sistemului THAAD de către SUA survine în urma unor testări repetate de rachete de către regimul comunist nord coreean şi a unor avertismente din partea administraţiei Trump care a spus că "sunt considerate toate opţiunile".

Săptămâna trecută Donald Trump a şocat opinia publică din Coreea de Sud declarând că Seulul ar trebui să plătească 1 miliard USD pentru sistemul anti-rachetă şi denunţând un acord comercial dintre SUA şi Coreea de Sud, despre care a afirmat că ar favoriza prea mult partea coreeană în detrimentul celei SUA.

O parte a publicului sud coreean priveşte proiectul cu neîncredere, deoarece sistemul nu acoperă întreg teritoriul sud coreean - un probabil efect al negocierii cu China, care se teme că raza de acţiune a sistemului ar putea include părţi din spaţiul său aerian.

China consideră că instalarea sistemului în Peninsula Coreeană, pe care în trecut o consideră parte a sferei sale de influenţă, este un act care schimbă dramatic echilibrul de forţe din Asia de Est.