China construieşte în jurul Beijingului un mega-oraş de şase ori cât New York City

China plănuieşte să construiască în jurul Beijingului un megapolis.
China plănuieşte să construiască în jurul Beijingului un megapolis. (Captură Foto)

China plănuieşte să construiască un nou megapolis care aproape că va egala statul american Kansas ca mărime şi care va găzdui o populaţie de 6 ori mai mare decât zona metropolitană New York, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Jing-Jin-Ji va conecta Beijing, Tianjin şi provincia Hebei - “Jing” pentru Beijing, “Jin” pentru Tianjin şi “Ji” fiind numele tradiţional pentru Hebei – pentru a restructura economia chineză în nordul ţării, a raportat New York Times.

Proiectul de megalopolis survine pe fondul unui excedent de spaţiu imobiliar, cauzat de forţarea proiectelor în construcţii şi bula imobiliară care bântuie China de mai mulţi ani. Numărul de apartamente care au fost construite dar nu pot fi vândute se ridică în prezent la peste 64 de milioane. În aceste condiţii se pune întrebarea dacă proiectul este solid din punct de vedere economic.

Dacă planul se va materializa, noul super-oraş va putea găzdui 130 milioane de oameni – cu puţin peste o treime din populaţia Statelor Unite – pe o suprafaţă de peste 212.000 km pătraţi, sau aproximativ mărimea statului Kansas.

Dar unele dintre noile sisteme de căi ferate şi autostrăzi ale zonei nu vor fi finalizate timp de mai mulţi ani. În Yanjiao, provincia Hebei, se găsesc restaurante şi clădiri de 25 de etaje cu apartamente de locuit, dar lipsesc spitalele şi şcolile pentru a susţine populaţia, care a crescut de 10 ori în ultimii 10 ani, ajungând la 700.000 de rezidenţi.

Totuşi, preşedintele chinez Xi Jinping a aprobat planurile ambiţioase pentru Jing-Jin-Ji.

În plus, fiecare oraş a primit un rol economic specific: Beijingul se va concentra pe cultură şi tehnologie, în timp ce Tianjin va deveni o bază de cercetare pentru producţie. Rolul provinciei Hebei este în mare parte nedefinit dar ar putea găzdui industrii minore, precum cea a textilelor, susţine New York Times.

Proiectul de megalopolis survine pe fondul unui excedent de spaţiu imobiliar, cauzat de forţarea proiectelor în construcţii şi bula imobiliară care bântuie China de mai mulţi ani. Numărul de apartamente care au fost construite dar nu pot fi vândute se ridică în prezent la peste 64 de milioane.

China este pe cale de a crea un sistem de căi ferate de mare viteză în regiune, cu trenuri care pot călători cu viteze cuprinse între 241 şi 297 km pe oră, permiţând zonei urbane să se extindă şi să reducă drastic timpii de deplasare pentru navetişti.

Sectorul imobiliar este unul din cele mai importante sectoare al economiei chineze, iar în ultimii ani a dirijat în mai multe feluri creşterea economică a Chinei. Însă anul trecut a putut fi observată o scădere a numărului de locuinţe achiziţionate şi vândute în China.

Timp de mai mulţi ani, Ren Zhiqiang, unul din cei mai mari constructori de imobiliare din China, a încercat să atragă atenţia asupra riscurilor de pe piaţa imobiliarelor din China. Ren este şeful Huayuan Property, o firmă care avea în 2014 un capital de piaţă în valoare de 4.5 miliarde de yuani (740 milioane de dolari).

Unul dintre aspectele foarte îngrijorătoare pe piaţa imobiliară chineză, care aparent nu îl opreşte pe Xi Jinping să susţină magapolisul Jing-Jin-Ji, este reprezentat de aşa zisele “oraşe fantomă” – oraşe aproape nelocuite, în care s-au cheltuit sume mari de bani pe proiecte imobiliare care nu generează un venit îndeajuns pentru a se acoperi datoriile enorme.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.