China cumpără cea mai promiţătoare companie de semiconductoare

Cea mai importanta companie producatoare de semiconductori din lume, ARM Holdings, a fost achizitionata de o companie japoneza care este de fapt un jucător major în economia chineză a Internetului.
(Captură Foto)

După ce gigantul nipon de Internet, Softbank, a anunţat că va achiziţiona ARM Holdings, o companie din Marea Britanie ce produce cipuri prezente practic în fiecare telefon mobil şi dispozitiv “conectat”, pentru suma de 32 miliarde de dolari, au început să apară întrebări în legătură cu motivul acestei mişcări.

Pe de o parte, chiar şi fondatorul ARM Holdings, Hermann Hauser, a declarat pentru BBC că vânzarea iminentă a companiei către gigantul nipon în tehnologie SoftBank este “o zi tristă pentru tehnologia din Marea Britanie”. Hauser a declarat că încheierea acordului cu SoftBank presupune că “ceea ce se va întâmpla în continuare pentru tehnologie nu va mai fi decis în Marea Britanie ci în Japonia”.

Grupul ARM Holdings deţine cheile pentru viitorul produselor electronice.

Nu numai că ARM domină lumea dispozitivelor mobile, ce pătrunde rapid în toate produsele electronice: de la produse electronice de larg consum până la reţele de calculatoare. Conform ZeroHedge ARM proiectează şi deţine licenţe în industria semiconductoarelor. Chipurile proiectate de ARM stau la baza componentelor critice pentru o gamă imensă de produse electronice de larg consum: smartphone-uri, tablete, televizoare şi aşa mai departe. De exemplu, majoritatea tabletelor şi telefoanelor mobile de astăzi funcţionează pe baza cipurilor produse de Qualcomm, dar proiectate de ARM.

Subansamblele electronice continuă să se răspândească peste tot, de la frigidere până la automobile, iar majoritatea folosesc chipuri proiectate de ARM.

Unul dintre analiştii de la SouthBay Research a analizat ARM în două momente diferite de timp. Prima dată, în calitate de salvator al companiei Intel, pe vremuri cea mai avansată din lume în domeniul producţiei de microprocesoare. Acum Intel nu mai este capabilă să supravieţuiască în lumea post-PC (calculatoare) şi ARM a reprezentat o modalitate de ţine Intel pe linia de plutire.

După industria aero, chipurile aduc un flux de capital major. Economiile sud-coreeană şi taiwaneză sunt impulsionate de industria chipurilor. Pe lângă avantajele economice, o industrie puternică de semiconductori asigură o mai bună securitate naţională.

Din aceste considerente, plus programul de hacking sponsorizat de stat al Chinei, regimul chinez a transformat industria domestică de semiconductori într-un obiectiv strategic major.

Softbank = regimul chinez

Softbank este o companie japoneză cel mai bine cunoscută pentru că deţine Yahoo Japan şi Sprint. Având în vedere segmemntul lor de piaţă - telecomunicaţii şi Internet, se pune întrebarea ce caută pe piaţa de chipuri? La urma urmei compania Softbank are deja o datorie de 89 miliarde de dolari. De ce au adăuga o bucată de 31 de miliarde de dolari, cât va costa achiziţionarea unei companii - ARM - în afara ariei de expertiză tradiţională?

Răspunsul este simplu: compania Softbank nu este ceea ce pare.

Softbank finanţează gigantul chinez Alibaba. Softbank controlează 32% din Alibaba şi, prin această Alibaba, ei domină economia online chineză, deoarece Alibaba a investit în mai multe companii chineze importante în domeniul Internetului: Weibo, de exemplu, un imens conglomerat de microblogging chinez, controlat de stat, care înlocuieşte Twitterul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe