China cumpără masiv cercetători din SUA - 54 de oameni de ştiinţă daţi afară pentru legături cu laboratoare chineze

Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)

Aproximativ 54 de oameni de ştiinţă şi-au dat demisia sau au fost concediaţi, ca urmare a unei investigaţii legate de eşecul cercetătorilor înrolaţi la Institutele Naţionale de Sănătate (National Institutes of Health / NIH) de a dezvălui legăturile financiare pe care le aveau cu guvernele străine, conform ScienceMag.

În 93% dintre aceste cazuri, finanţarea ascunsă a venit de la instituţii patronate de Partidul Comunist Chinez.

Noile cifre provin de la Michael Lauer, şeful cercetării externe în cadrul NIH. Lauer a furnizat anterior câteva informaţii cu privire la obiectul anchetei NIH, care a vizat 189 de oameni de ştiinţă din 87 de instituţii.

Cu toate acestea, dezastrul făcut de campaniile de recrutare ale Partidului Comunist Chinez în cadrul cercetătorilor NIH a fost evidenţiat în prezentarea făcută de Lauer săptămâna trecută în faţa unui grup consultativ senior.

Campania de recrutare a Chinei comuniste, începută masiv în 2018, a prăbuşit comunitatea biomedicală din SUA şi a generat acuzaţii penale împotriva unor cercetători proeminenţi, inclusiv Charles Lieber, preşedintele departamentului de chimie şi biologie chimică la Universitatea Harvard.

„Rezultatul nu este ceea ce am sperat şi nu este amuzant”, a declarat directorul NIH, Francis Collins, despre ancheta aflată în curs. El a numit datele „şocante”.

În marea majoritate a cazurilor, a raportat Lauer, persoana cercetată a fost un bărbat asiatic în vârstă de 50 de ani. Aproximativ trei sferturi dintre cei investigaţi au beneficiat de subvenţii active din partea NIH şi aproape jumătate au avut cel puţin două subvenţii.

Cele 285 de subvenţii active au totalizat 164 milioane USD.

Lauer a prezentat, de asemenea, date despre natura încălcărilor descoperite de NIH.

Aproximativ 70% (133) dintre cercetători nu au dezvăluit NIH primirea unei subvenţii străine, iar 54% nu au dezvăluit participarea la un program de atragere a talentelor, organizat de puteri străine.

În schimb, Lauer a menţionat că doar 9% au ascuns legăturile cu o companie străină şi doar 4% au avut un brevet străin nedezvăluit. Aproximativ 5% dintre cazuri au implicat o încălcare a sistemului de evaluare inter pares a NIH.

Lauer a spus că rata de 82% dintre cei cercetaţi fiind asiatici „nu este surprinzătoare”, deoarece „pe ei îi caută chinezii” în cadrul programelor de recrutare a talentelor străine.

Aproximativ 82% sunt bărbaţi, iar vârsta lor medie este de 56 de ani, cel mai tânăr fiind de 48 de ani şi cel mai în vârstă de 59 de ani.

Puţin mai mult de jumătate au efectuat recenzii la NIH în ultimii 2 ani şi 41% dintre cei investigaţi (77 oamenii de ştiinţă) au primit interdicţii pentru participarea în continuare la sistemul binecunoscut de verificare a propunerilor de burse ale NIH.

NIH a fost în fruntea eforturilor SUA de a identifica şi bloca primirea de sume nedezvăluite din China, despre care mulţi oficiali guvernamentali din SUA spun că reprezintă o ameninţare semnificativă pentru bunăstarea economică a ţării şi pentru securitatea naţională.

Câteva proiecte de lege introduse în Congres încearcă să limiteze această ameninţare în diferite moduri, inclusiv prin limitarea fluxului de personal ştiinţific calificat din China către Statele Unite şi prin restricţionarea accesului la cercetările finanţate de guvernul federal în domenii hi-tech şi noi industrii.

Prezentarea lui Lauer a oferit, de asemenea, o privire asupra sferei de aplicare a acestei anchete pentru o investigaţie mai largă.

Lauer a spus că 399 de oameni de ştiinţă „ar putea fi potenţiale probleme” pentru NIH, iar FBI a luat în vizor 30% (121) dintre aceştia. Alte 44 de persoane au fost semnalate de propriile lor instituţii. Din acest total, a afirmat Lauer, investigaţiile asupra a 63% - sau 256 - de cercetători care ar fi primit bani din străinătate au fost „pozitive”. Anchetele asupra a aproximativ 19% au fost „negative”, a menţionat el, în timp ce statutul celor 18% rămaşi este „în curs”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii