China definitivează proiectul de "securitate naţională" pentru Hong Kong după o întâlnire cu Pompeo

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii
Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)

După ce secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi diplomatul şef al Chinei, Yang Jiechi, s-au întâlnit în Hawaii pentru negocieri, cele două părţi au dat declaraţii diferite despre întâlnire.

La câteva ore de la şedinţă, Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului a avansat un proiect al unei legi controversate de aşa-zisă "securitate naţională" pentru Hong Kong, în pofida condamnării de către Statele Unite şi alte ţări, precum şi de naţiunile G7, care au transmis temeri privind faptul că o astfel de propunere ar submina autonomia şi libertăţile centrului financiar.

Întâlnirea Pompeo-Yang

Pompeo şi Yang s-au întâlnit într-o şedinţă care a durat peste şase ore în Honolulu pe 17 iunie, potrivit Reuters.

Yang este membru al Politburo al Partidului Comunist, un organ de 25 de membri din elita Partidului şi director al Oficiului pentru Afaceri Externe. El este considerat cel mai înalt oficial care supervizează relaţiile cu Taiwanul şi cel de-al doilea funcţionar în domeniul relaţiilor cu Hong Kong şi Macao.

În urma întâlnirii, pe 18 iunie, Departamentul de Stat al SUA a emis o scurtă declaraţie atribuită purtătorului de cuvânt Morgan Ortagus: „Secretarul a subliniat interesele importante ale americanilor şi necesitatea unor relaţii reciproce între cele două naţiuni prin interacţiuni comerciale, de securitate şi diplomatice. El a subliniat, de asemenea, necesitatea unei transparenţe complete şi a unui schimb de informaţii pentru a combate pandemia COVID-19 în curs de desfăşurare şi pentru a preveni focarele viitoare."

Între timp, regimul chinez, printr-o declaraţie publicată pentru prima dată pe Xinhua, agenţia de presă a Partidului, a declarat că Pompeo şi Yang au împărtăşit opinii cu privire la relaţiile dintre China şi SUA.

Ulterior, Xinhua a publicat o informare de la Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei. Zhao a menţionat doar ceea ce Yang i-a transmis lui Pompeo în legătură cu problemele legate de Taiwan, Hong Kong şi Xinjiang, dar nu a menţionat poziţia părţii americane.

Declaraţia a subliniat poziţiile tradiţionale ale Partidului cu privire la Taiwan şi Hong Kong, şi anume că regimul comunist chinez revendică suveranitatea asupra regiunilor. Beijingul consideră Taiwan o parte a teritoriului său, în ciuda faptului că este o insulă democratică, de sine stătătoare.

Potrivit lui Zhao, Yang i-a declarat lui Pompeo că „hotărârea Chinei de a promova o lege de securitate naţională în Hong Kong este de neclintit. ... China se opune hotărât cuvintelor şi acţiunilor Statelor Unite care reprezintă o imixtiune în afacerile din Hong Kong".

Statele Unite au emis anterior declaraţii care condamnau amestecul Beijingului în drepturile civile din Hong Kong. Ca răspuns la proiectul aşa-numitei legi de securitate a regimului comunist de la Beijing, preşedintele Donald Trump a declarat că va revoca statutul comercial special al oraşului Hong Kong şi va adopta sancţiuni pentru funcţionarii care erodează autonomia teritoriului.

Zhao a mai spus că partea chineză se opune declaraţiei recente a grupului G7 cu privire la Hong Kong.

Pe 17 iunie, miniştrii de externe din Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Înaltul Reprezentant al UE au publicat o declaraţie prin care cer Chinei să îşi reconsidere propunerea de lege de securitate, declarând că: „Nu este în conformitate cu Legea de bază din Hong Kong [mini-constituţia teritoriului] şi angajamentele sale internaţionale [Beijing] în conformitate cu principiile dreptului, Declaraţia comună sino-britanică înregistrată de ONU”, aceasta din urmă referindu-se la un tratat care defineşte cadrul transferului de suveranitate şi promisiunea Beijingului de a respecta autonomia teritoriului în momentul predării.

Cele şapte ţări au adăugat că legea ar putea „pune în pericol sistemul care a permis Hong Kong-ului să înflorească şi a făcut ca acesta să fie un succes pe parcursul mai multor ani.”

Hong Kong-ul devine o problemă

După câteva ore de la şedinţa dintre Pompeo şi Yang, Beijing-ul a anunţat brusc că congresul marionetă "dezbate" elaborarea legii de securitate naţională pentru Hong Kong.

Potrivit anunţului, legea va pedepsi patru tipuri de acţiuni în Hong Kong: „secesiunea, subversiunea puterii de stat, activităţile teroriste şi coluziunea cu forţe străine sau externe pentru a pune în pericol securitatea naţională”.

Regimul chinez, precum şi oficiali pro-Beijing din Hong Kong, au încadrat anul trecut activişti şi protestatari locali pro-democraţie drept persoane care „acţionează la îndemnul forţelor externe ”.

Mulţi cetăţeni ai oraşului sunt îngrijoraţi de faptul că noua lege ar permite Beijingului să persecute dizidenţa.