China: Explozie la o centrală chimică, soldată cu 44 de morţi şi sute de răniţi

Mass media de stat chineză a susţinut că 44 de persoane au murit într-un incident la o fabrică de pesticide în provincia Jiangsu. În ultimul deceniu, accidentele mortale din sectorul industrial au declanşat un val amplu de nemulţumiri în China din cauza standardelor de calitate corobâte privind siguranţa.
Explozie la o centrală chimică din oraşul Yancheng, provincia chineză estică Jiangsu, 21 martie 2019
Explozie la o centrală chimică din oraşul Yancheng, provincia chineză estică Jiangsu, 21 martie 2019 (Screenshot)

Cel puţin 44 de persoane au fost ucise într-o explozie care a avut loc joi la o uzină chimică din oraşul Yancheng, provincia chineză estică Jiangsu, a declarat vineri guvernul local, potrivit Deutsche Welle.

Peste 600 de persoane au fost rănite în incident, dintre care 32 de află în stare critică, ceea ce ar putea duce la creşterea numărului victimelor.

Explozia a provocat un cutremur de magnitudine 2,2, însă pompierii au adus sub control incendiul produs.

Furia publică s-a amplificat în ultimul deceniu în China din cauza unui număr tot mai mare de accidente mortale în sectorul industrial, care au variat de la explozii la centrale chimice până la dezastre miniere.

În noiembrie 2018, o explozie puternică, lângă o uzină chimică din oraşul chinez Zhangjiakou, a provocat moartea a 23 de persoane şi rănirea a peste 20, potrivit mass mediei locale.

De asemenea, tot anul trecut, în luna iulie, autorităţile din provincia sud-vestică chineză Sichuan au deschis o anchetă privind o explozie produsă la complexul industrial Yibin Hengda Technology din oraşul Yibin, care a provocat moartea a cel puţin 19 persoane şi rănirea altor 12.

În 24 octombrie 2016, în districtul Xinmin din provincia nord-vestică Shaanxi a avut loc o explozie puternică într-o clădire care producea şi depozita ilegal explozibili. Incidentul s-a soldat cu cel puţin 14 morţi şi peste 150 de răniţi.

La începutul lunii noiembrie 2015, cel puţin 21 de oameni au fost ucişi după izbucnirea unui incendiu la o mină de cărbuni în provincia nord-estică Heilongjiang. Mina era deţinută de Heilongjiang Longmay Mining Holding Group şi acolo lucrau 38 de persoane.

Dezastrul din Tianjin

Într-un alt caz, judecătorii au condamnat 49 de persoane pentru rolul avut în exploziile care au zguduit un depozit de materiale chimice în oraşul industrial Tianjin, în 2015. Aproximativ 170 de persoane au fost ucise în incident.

Explozia a avut loc la un depozit chimic al companiei Rui Hai şi este unul dintre cele mai tragice accidente industriale ce au avut loc în China.

Investigaţiile au dezvăluit că explozia a avut loc când stocurile de nitroceluloză, folosită ca agent de legătură pentru aplicaţii medicale şi pentru lăcuit, au luat foc în luna august 2015. Flăcările s-au răspândit la unităţile care stocau nitrat de amoniu, declanşând mai multe explozii puternice şi distrugând o parcare din apropiere şi un bloc de apartamente.

Printre morţi s-au numărat 99 de poliţişti şi 11 pompieri, cărora nu li s-a spus de prezenţa altor substanţe explozive. Aproximativ 800 de persoane care locuiau în apropierea depozitului au fost rănite. O parte a portului din Tianjin a fost distrusă şi poluarea cu cianură a crescut în zonă mult peste limitele naţionale.

Mai multe articole publicate de Boxun şi alte publicaţii din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost sever restricţionată.

Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea numită banda din Shanghai, grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus sub semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi departamente ale poliţiei militare.