China: Furtuni masive de nisip lovesc Xinjiang şi Qinghai

Furtuni de nisip au măturat Regiunea Autonomă Xinjiang şi provincia Qinghai din China, provocând o poluare intensă a aerului.
Furtună de nisip în Xinjiang, China, 27 aprilie 2015.
Furtună de nisip în Xinjiang, China, 27 aprilie 2015. (Captură Foto)

O furtună de nisip a lovit regiunea Xinjiang duminică şi a redus vizibilitatea la mai puţin de 900 de metri. În plus, furtuna de nisip a perturbat traficul rutier şi a dus la anulări sau întârzieri ale unor curse aeriene.

Furtuna din districtul Korla a încetinit în mod semnificativ traficul şi rezidenţii au avut probleme de respiraţie.

Departamentul local de meteorologie a susţinut că furtuna ar putea să dureze până luni.

O altă furtună de nisip, cuplată cu vânturi de până la 70 km pe oră, a lovit de asemenea districtul Golmund din Prefectura Autonomă Tibetană şi Mongolă Haixi din Provincia Qinghai, perturbând traficul rutier local.

Departamentele meteo locale au susţinut că furtuni şi vânturi puternice sunt aşteptate în mai multe districte ale prefecturii în următoarele 12 ore.

În anii recenţi, China a fost înregistrat o poluare a aerului la niveluri ridicate, în special în nord-est, inima industrială a ţării.

Conform studiilor ştiinţifice, se înregistrează 1,4 milioane de decese premature anuale din cauza smogului din China, adică aproximativ 4.000 de decese zilnic.