China ia măsuri suplimentare pentru a controla fluctuaţiile pe principalele pieţe de acţiuni

(Captură Foto)

Bursa din Shanghai a anunţat luni că doreşte să adopte noi măsuri pentru a opri tranzacţiile pe principalele trei burse ale ţării dacă pieţele se mişcă necontrolat în sus sau în jos. Mişcarea este un răspuns la o recentă vânzare masivă de acţiuni chineze care a dus la o pierdere de trilioane de dolari din valoarea lor începând cu luna iunie, conform International Business Times.

Propunerea, care are nevoie de aprobarea Comisiei Chineze de Reglementare a Valorilor Mobiliare, urmăreşte “să menţină ordinea de pe piaţă, să protejeze interesele investitorilor şi să promoveze o stabilitate pe termen lung şi o dezvoltare sănătoasă a pieţei de valori mobiliare”, a susţinut Bursa din Shanghai într-o declaraţie publicată pe website-ul său.

Bursa propune aşa-zise “întrerupătoare de circuit” la indicele CSI300 al celor mai mari companii listate la bursă în China. Acest indice este versiunea chineză a indicelui american Standard & Poor’s 500. Bursa din Shanghai sugerează participanţilor pe piaţă un termen de până la 21 septembrie pentru a răspunde la această propunere. Nu este clar când va intra în vigoare noua regulă după acea dată.

Dacă este aprobată măsura, tranzacţiile pe cele trei burse - Shanghai, Shenzen şi China Financial Futures Exchange – vor fi oprite pentru 30 de minute atunci când CSI300 creşte sau scade cu 5% faţă de nivelul înregistrat la închidere în ziua precedentă înainte de ora 2:30 p.m. Dacă acea fluctuaţie de 5% are loc după ora 2:30 p.m., atunci tranzacţiile vor fi oprite pentru întreaga zi. Dacă indicele fluctuează cu 7% în orice direcţie sau în orice moment al zilei, atunci tranzacţiile vor fi blocate pentru acea zi.

Mişcarea este similară cu ceea ce a făcut Bursa din New York în urma crahului din 19 octombrie 1987, cunoscut sub numele de Lunea Neagră, când indicele Dow Jones Industrial Average a înregistrat într-o singură zi o scădere de 22% din valoarea sa. Conform regulilor actuale, dacă indicele S&P 500 creşte sau scade cu 7%, 13% sau 20%, tranzacţionarea acţiunilor este oprită de la 30 de minute până la întreaga zi, în funcţie de caz.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.