China începe să amprenteze vizitatorii străini

China va începe să amprenteze toţi vizitatorii străini, aparent ca o măsură de securitate la graniţele ţării, a declarat joi Ministerul Securităţii Publice. Criticii regimului susţin că aceasta se adaugă listei de măsuri luate de China pentru restricţionarea şi controlul cetăţenilor săi.
China doreşte ca, începând cu 2017, să amprenteze toţi vizitatorii străini.
China doreşte ca, începând cu 2017, să amprenteze toţi vizitatorii străini. (Captură Foto)

Amprentarea străinilor va fi introdusă pe aeroportul din Shenzhen, în sudul Chinei, începând de vineri, şi va fi extinsă treptat la alte puncte de intrare în ţară, a precizat ministerul.

Toţi deţinătorii de paşapoarte străine, cu vârste cuprinse între 14 şi 70 de ani, vor fi nevoiţi să se lase amprentaţi. Ministerul nu a menţionat totuşi dacă vor fi colectate şi alte date biometrice.

Este cunoscută deja „mentalitatea” regimului comunist de la Beijing de a cenzura informaţiile care circulă în mass media chineză şi mediul cibernetic din China, de a încerca să controleze fiecare mişcare a cetăţenilor săi – în special a celor care ies în evidenţă prin natura lor politică, credinţă sau activităţile de promovare a democraţiei sau de expunere a corupţiei endemice existente în aparatul de conducere al Chinei de la cel mai jos până la cel mai înalt nivel.

China a beneficiat de multe ori de dorinţa marilor giganţi hi-tech internaţionali de a pătrunde pe piaţa sa pentru a-şi atinge propriile obiective în ceea ce priveşte controlarea cât mai eficientă a populaţiei chineze.

Noi dezvăluiri arată că mamutul social media american Facebook a început să dezvolte module de cenzurare a postărilor pe media socială pentru regimul comunist chinez. Aparent, noul program face parte din încercarea lui Mark Zuckerberg de a reintra pe piaţa chineză. Noul proiect a fost aparent creat cu sprijinul CEO-ului Mark Zuckerberg, care s-a întâlnit cu şeful propagandei chineze, Liu Yunshan în martie 2016, pentru a discuta o eventuală reintrare a companiei pe pieţele chineze, Facebook fiind interzisă în China din 2009.

Ajutorul dat de Facebook celui mai represiv aparat comunist al Planetei nu este singular. Conform analistului Ethan Gutmann, în 2002 Cisco, marele producător de echipamente de reţea, a dezvoltat pentru Securitatea chineză sistemul PoliceNet, care permitea monitorizarea zi şi noapte a oricărui dizident chinez. După ce Cisco a construit infrastructura supranumită Marele Zid Informatic (The Great Firewall), care permitea inspecţia şi filtrarea pachetelor de comunicaţii IP în timp real, compania americană a devenit unul dintre cei mai importanţi provideri occidentali de instrumente de supraveghere pentru regimul comunist chinez.

Clubul colaboraţioniştilor cu Beijingul nu este mic, de altfel. În 2000 Yahoo a început să cenzureze motoarele de căutare şi să patruleze chaturile pentru a cenzura mesajele ofensatoare la adresa regimului chinez, culminând cu dezvăluirea de date care au rezultat cu arestarea jurnalistului Shi Tao de către regimul comunist. Microsoft este cunoscută pentru blocarea cuvintelor gen "democraţie" din titlurile blogurilor chineze, urmată apoi de dezvăluirea surselor sistemului de operare Windows regimului chinez. Google, la rândul său, a început să colaboreze cu regimul comunist pentru a cenzura motorul de căutare.

De-a lungul anilor, regimul a instituit adevărate blocade la informaţii despre subiecte sensibile pentru Partid, precum masacrul din Tiananmen, persecuţia împotriva Falun Gong şi a tibetanilor sau corupţia liderilor PCC.

În urmă cu aproape doi ani, regimul comunist a instalat un sistem de supraveghere video ce a cuprins tot Beijingul, transformând oraşul într-un coşmar orwellian. Poliţia din Beijing a declarat că a montat camere video la "fiecare colţ" de stradă, iar echipamentele au fost instrumentate de peste 4.300 de ofiţeri instruiţi pentru a putea acoperi "100% din suprafaţa capitalei" în timpul vacanţei de o săptămână cu ocazia comemorării fondării Republicii Populare Chineze la 1 octombrie 2015, potrivit unei declaraţii făcute de Biroul de Securitate Publică din Beijing. Evident, camerele de spionaj au rămas montate şi după data respectivă.

Regimul comunist chinez promovează campania recentă de spionaj ca pe un efort de a reduce activităţile criminale. Dar creşterea supravegherii de stat poate şi a fost folosită pentru scopul obişnuit al regimurilor comuniste: de reducere la tăcere a dizidenţilor chinezi şi a grupurilor persecutate.

Supravegherea publică a fost folosită zeci de ani de regimul comunist pentru urmărirea şi combaterea dizidenţilor, activiştilor, societăţii civile şi minorităţilor etnice şi religioase persecutate. Camerele de supraveghere video sunt dotate cu tehnologie de recunoaştere facială, ceea ce face mai uşoară identificarea persoanelor vizate de autorităţile chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe