China invadată din nou de smog. Alertă roşie pentru poluare

O a doua alertă pentru smog a fost emisă în China, în condiţiile în care se estimează că aerul poluat ar putea acoperi mari zone în ţară. Aceasta este a doua alertă în doar 10 zile.
Turişti în Piata Tiananmen din Beijing.
Turişti în Piata Tiananmen din Beijing. (Captură Foto)

China a emis o nouă alertă roşie de poluare pentru o mare parte din ţară, cerând şcolilor să fie închise, circulaţia autovehiculelor să fie restricţionată iar cetăţenii să rămână în spaţii închise.

Alerta va începe sâmbătă şi rămâne în vigoare până marţi.

Beijingul a anunţat precedenta alertă roşie în 10 decembrie, când vânturile nordice au dispersat aerul poluat, cauzat în mare parte de activitatea fabricilor, a centralelor electrice pe cărbuni şi pe emisiile autovehiculelor.

Centrul Naţional pentru Meteorologie a susţinut că valul de smog va acoperi mari zone din centrul Chinei şi ar putea ajunge până în regiunea nord-estică Harbin, unde cei 22,5 milioane de locuitori ai Beijingului ar putea fi expuşi poluării masive, conform Deutsche Welle.

Meteorologii au prezis că nivelul de particule fine aeropurtate (PM2,5) va depăşi 500 de micrograme pe metru cub, adică de 20 de ori mai mult decât nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În plus, vizibilitatea ar putea fi minimă în majoritatea zonelor afectate, care cel mai probabil va include şi Beijingul.

China este cel mai mare emiţător de carbon din lume şi a anunţat că intenţionează să-şi modernizeze centralele pe cărbuni în următorii 5 ani, ca parte a obligaţiilor sale în lupta împotriva schimbării climatului.

Institutul german Max Planck a publicat un studiu în revista Nature şi a estimat că aproximativ 1,4 milioane de persoane mor prematur în China în fiecare an datorită efectelor poluării.

Poluarea generată de creşterea economică a Chinei este, de asemenea, o sursă tot mai mare de nemulţumire a populaţiei faţă de politicile guvernului.

Smogul scoate la iveală dificultăţile cu care ar trebui să se confrunte China pentru a echilibra o economie în creştere cu promisiunile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a dezvolta mai multă energie verde.