China isi pierde marja de competitivitate

Muncitoare din China, lucrand pentru o companie din Taiwan. Companiile taiwaneze din China au fost lovite de probleme in gasirea fortei de munca si cresterea spectaculoasa a costurilor de productie.
Muncitoare din China, lucrand pentru o companie din Taiwan. Companiile taiwaneze din China au fost lovite de probleme in gasirea fortei de munca si cresterea spectaculoasa a costurilor de productie. (AFP / Getty Images)

Grevele din cateva zone de coaste ale Chinei au dus la cresteri salariale in regiunea continentala. Dar pe masura ce costurile muncii cresc, China isi pierde statutul de fabrica ieftina a lumii. Din ce in ce mai multe companii aleg sa plece din China in Mexic, Indonezia sau Vietnam.

Costurile muncii din Mexic au crescut abrupt acum 10 ani si erau cu 240% mai ridicate decat in China in 2002. Drept rezultat, multe companii americane au ales sa isi conduca fabricile in China in loc de Mexic-ul invecinat. Acum insa, mai multe companii americane isi muta fabricile din China in Mexic, conform unui raport din 28 ianuarie al Voice of America (VOA).

Meco Corporation, o companie din Tennessee care fabrica scaune rabatabile de exterior si gratare de barbecue, a operat in China mai mult de 10 ani. recent, din cauza grevelor din ce in ce mai frecvente, in principal de la companiile straine, salariile muncitorilor de fabrica au crescut mai mult de dublu din 2007. In consecinta, Meco a decis sa investeasca 10 milioane USD in fabrici din nordul Mexicului.

Harrell Ward, presedinte al Meco Corporation, a declarat pentru VOA ca marirea salariilor, transportul naval si costurile de depozitare din China, impreuna cu rata de schimb scazuta intre dolar si yuan, i-a fortat compania sa isi mute operatiunile de fabricare in Mexic.

Jabil Circuit, o alta companie din SUA, si-a transferat afacerile de productie din China in Guadalajara, Mexic, anul trecut. Ei au angajat 7000 de muncitori mexicani pentru a produce electronice cum ar fi telefoane BlackBerry pentru compania canadiana Research In Motion. Managerul fabricii mexicane, Cesar Castro, a declarat pentru VOA ca pana la mijlocul acestui an, costurile muncii din Mexic vor fi la fel ca cele din China, marind competitivitatea Mexicului.

Statisticile arata ca salariul mediu din Mexic este cu doar 14% mai mare decat in China, ceea ce pare sa sustina declaratia lui Castro, conform raportului VOA.

In mod ciudat, companiile producatoare chineze se muta de asemenea in Mexic. Castro a dat exemplu pe Lenovo, cel mai mare vanzator de PC-uri din China. Conform lui Castro, companiile se uita la costurile de transport, costurile muncii si la acordurile de comert dintre natiuni ca factori decisivi pentru locatia de productie.

Statisticile arata ca felia Mexicului in piata de import americana a crescut de la 10% in 2005, la un record de 12% in 2010. Anul trecut a fost prima data de cand China s-a alaturat Organizatiei Mondiale a Comertului in 2001, cand rata de crestere a importurilor din Mexic in SUA a intrecut pe cea a Chinei.

Dilema crizei fortei de munca din China

Criza fortei de munca calificate din China pune o problema serioaa pentru afacerile taiwaneze de acolo. Migratia anuala a muncitorilor de fabrica din timpul Anului Nou Chinezesc, salariile, cat si relocarile pe scara larga a fabricilor sunt printre motivele citate pentru criza fortei de munca.

Anul trecut, Institutul de Management din Taipei (Taiwan) a condus sondaje la fata locului in sudul si nordul Chinei printre 200 de lideri si manageri de afaceri taiwaneze. Ei au descoperit ca afacerile detinute de taiwanezi din acele regiuni aveau in medie o lipsa a fortei de munca de 20%, iar 76% din afacerile taiwaneze simteau acut aceasta lipsa. Ei au crescut salariile muncitorilor in medie cu 20% in 2010, a raportat The New Epoch Weekly (NEW) pe 28 ianuarie.

In noiembrie 2010, lipsa fortei de munca din provinciile chineze si din orase a venit mai devreme decat in alti ani. Directorul de resurse umane de la o fabrica mare de electronice din orasul Dongguan a spus pentru NEW ca nu toti angajatii se vor intoarce inapoi la lucru dupa vacanta Anului Nou Chinezesc, iar in acest an situatia muncii va fi si mai nesigura decat in alti ani.

In Shenzhen, multi muncitori si-au dat demisia la inceputul lunii ianuarie 2011 pentru a se reintoarce in orasele lor natale, partial pentru a evita congestia traficului de Anul Nou. Multi au spus de asemenea ca au optat sa cheltuiasca mai mult timp cu familiile lor, pe care nu le vad un an intreg, deoarece venitul lor nu este suficient de mare pentru a-i stimula sa petreaca doua saptamani in plus la serviciu.

Multi producatori au pierdut in acest fel pana la o treime din forta generala de munca. Conform unor statistici publicate de orasul Shenzhen, criza fortei de munca din timpul vacantei Anului Nou si a Festivalului Primaverii din China va ajunge la un milion de persoane.

Lipsa fortei de munca nu afecteaza numai coasta de sud-est a Chinei, ci se intinde si in interiorul continentului pe masura ce din ce in ce mai multe companii se indeparteaza de coasta.

Anul trecut, Foxconn Electronics si-a mutat fabricile in orasele Chongqing si Zhengzhou. In acest an planuieste sa se mute in provincia Guangxi. Zeci de mii de muncitori sunt afectati de aceste mutari. In acelasi timp, competitia pentru muncitori pune presiuni pe afacerile existente din acele regiuni.

Provincia Guangxi a fost dintotdeauna un exportator de muncitori migranti, dar conform rapoartelor mediei Chineze, companiile care s-au mutat recent acolo, cum ar fi Max Group din Taiwan, inca sufera de lipsa muncitorilor.

Chia-Yan Yang, director de cercetare la Institutul Taiwanez pentru Cercetare Economica, a declarat pentru NEW: "Multi oameni de afaceri taiwanezi au spus ca firmele de procesare orientate pe export, care nu se concentreaza pe piata domestica chineza nu vor lua in considerare mutarea catre zonele interioare ale Chinei; multe industrii care consuma multa forta de munca se vor muta in Indonezia si Vietnam in schimb."

In provincia Jiangxi, care a fost de asemenea un exportator de muncitori migranti, 170 din 289 de fabrici au raportat crize de muncitori anul trecut. Criza a fost estimata la aproximativ 35000 de muncitori.

Pentru a stimula muncitorii sa se reintoarca dupa Anul Nou Chinezesc, provincia Shanxi, orasele Chongqing si Beijing au anuntat ca vor creste salariul minim pe 1 ianuarie. Provincia Jiangsu planuieste sa faca la fel in februarie.

Xinyong Xiao, un consultant taiwanez financiar si juridic pentru Straits Exchange Foundation, crede ca cresterea salariului minim la inceputul anului indica faptul ca criza de muncitori este asteptata sa fie si mai severa dupa vacanta de acest an.

Xiao Yu, jurnalist, a comentat ca societatea chineza are parte acum de un fenomen ciudat: pe de o parte exista o criza a fortei de munca, dar pe de alta parte exista somaj ridicat. Tinerii nascuti in anii '80 si '90 cer salarii mari si ar sta mai degraba neangajati decat sa ia joburi care nu au conditii propice de lucru si salariile potrivite.

Analistul Cai Fang de la Institutul pentru Populatie si Economia Muncii de la Academia Chineza pentru Stiinte Sociale crede ca motivul principal pentru criza fortei de munca este legata de politica unui singur copil impusa de regim. El a spus ca pe masura ce China a intrat in era fertilitatii scazute, rata de crestere a populatiei apte de munca de la tara a incetinit, ducand treptat la o crestere mai rapida a cererii in comparatie cu oferta de munca.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie