China lansează un proiect pentru “a controla vremea”

Podişul Tibetan văzut din Prefectura Autonomă Tibetană Yushu, privincia chineză Qinghai, 24 mai 2016.
Podişul Tibetan văzut din Prefectura Autonomă Tibetană Yushu, privincia chineză Qinghai, 24 mai 2016. (Kevin Frayer/Getty Images)

China avansează cu planul de dezvoltare a unui sistem de “control al vremii” pe Podişul Tibet, care ar putea produce ploaie pe o suprafaţă de pământ de peste 1.554.000 km pătraţi.

Publicaţia South China Morning Post a precizat că sistemul va fi alcătuit “dintr-o reţea masivă de centrale de ardere a cărbunelui, instalate în zonele înalte ale munţilor tibetani”. Cercetători care lucrează la proiect, şi care au fost intervievaţi de publicaţie, au declarat că “zeci de mii” de camere vor fi construite în diverse locaţii pe Podişul Tibet.

Obiectivul ar fi acela de a mări cantitatea de precipitaţii la aproximativ 10 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă aproximativ 7% din consumul total de apă al ţării. Proiectul va acoperi o zonă de peste 1.554.000 km pătraţi, adică un teritoriu puţin mai mic decât statul american Alaska, sau de două ori mai mare decât statul american Texas.

De-a lungul timpului, proiectele de control al mediului în China s-au dovedit a fi dezastruoase. Este cunoscut proiectul dictatorului comunist Mao Tzedun de redistribuire a apei din Sud în Nord, ce a cauzat tulburări sociale ca urmare a exproprierilor şi confiscărilor de terenuri, şi care este continuat în prezent, deşi eficacitatea lui este tot mai mult pusă la îndoială.

South China Morning Post raportează:

“Camerele vor arde combustibil solid pentru a produce iodură de argint, un agent de însămânţare a norilor cu o structură cristalină foarte asemănătoare cu gheaţa.“

“Camerele sunt amplasate pe versanţii muntoşi cu faţa spre sudul Asiei, de unde apar musonii. Când vântul bate spre munţi, produce un curent care ridică în atmosferă particulele de iodură de argint, care apoi vor induce ploaie şi zăpadă“.

Ploaia se formează când aerul umed se răceşte şi se creează un condens în jurul particulelor din partea superioară a atmosferei. Pe măsură ce picăturile devin mai grele, ele cad pe Pământ. În acest proiect, iodura de argint va acţiona pe post de particule pentru nucleul picăturii de ploaie.

Proiectul a fost dezvoltat de Corporaţia pentru Ştiinţă şi Tehnologie Aerospaţială, deţinută de statul chinez.

Camerele, care se bazează pe tehnologia folosită la motoarele rachetelor pentru a arde eficient combustibilul solid de mare densitate în mediul sărac în oxigen, vor fi ghidate de o reţea de “30 de sateliţi meteo mici care monitorizează activităţile musonice în Oceanul Indian”. South China Morning Post a mai susţinut că au fost construite 500 de astfel de camere până acum.