China: Laureat al Premiului Nobel, eliberat din închisoare după ce a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală

După ce a petrecut 8 ani în spatele gratiilor, autorităţile comuniste chineze l-au eliberat pe câştigătorul Premiului Nobel Liu Xiaobo. Apărător al drepturilor omului şi activist pro-democraţie, Liu Xiaobo a fost închis în 2008 pentru “incitare la subminarea puterii de stat”.
Poster cu Liu Xiaobo, activist pro-democraţie chinez condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare de regimul comunist din Beijing.
Poster cu Liu Xiaobo, activist pro-democraţie chinez condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare de regimul comunist din Beijing. (Getty Images)

Autorităţile comuniste chineze l-au eliberat din închisoare pe Liu Xiaobo - laureat al Premiului Nobel pentru Pace - pe motive medicale, după ce a fost diagnosticat cu cancer la ficat în fază terminală în luna mai, a precizat avocatul său într-o declaraţie făcută luni.

“Acum el este tratat într-un spital din Shenyang, [provincia nord-estică Liaoning]. Nu are niciun fel de planuri speciale şi primeşte tratament medical”, a declarat avocatul activistului, Mo Shaoping, pentru agenţia de ştiri AFP.

În 2008, poliţia i-a arestat pe Liu şi soţia sa pentru că au încercat să strângă semnături pentru Carta 08, o declaraţie semnată de intelectuali şi activişti pentru drepturile omului din China, în care cereau reforme democratice. În 2009, el a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru “incitare la subminarea puterii de stat”.

“Luptă paşnică”

La un an după ce a fost condamnat, comitetul Nobel cu sediul în Norvegia i-a acordat lui Liu Premiul Nobel pentru Pace, ca urmare a “luptei îndelungate şi paşnice pentru drepturile fundamentale ale omului în China”.

“Campania pentru respectarea drepturilor universale ale omului în China este desfăşurată de mulţi chinezi, atât din China continentală cât şi din străinătate. Prin pedepse severe aplicate împotriva sa, Liu a devenit un simbol al acestei lupte ample pentru drepturile omului în China”, a precizat Comitetul Nobel într-o declaraţie.

După acordarea premiului, Beijingul l-a convocat pe ambasadorul norvegian şi a înregistrat o plângere oficială împotriva deciziei comitetului, susţinând că oferirea Premiului Nobel pentru Pace lui Liu “este total împotriva principiului [care stă la baza] premiului şi reprezintă, de asemenea, o profanare a Premiului Nobel pentru Pace”.

Partidul Comunist Chinez, care a ajuns la putere prin crime şi instigări politice, contracarează şi persecută în permanenţă mişcarea democratică internă şi iniţiativele democratice ale comunităţii internaţionale.

Începând cu 1989

Activismul pro-democraţie al lui Liu datează de pe vremea protestelor pro-democraţie din 1989 din Piaţa Tiananmen. Liu s-a alăturat protestelor şi a iniţiat o grevă a foamei împreună cu alţi trei activişti.

De asemenea, el este cunoscut pentru că a negociat retragerea în siguranţă a câtorva mii de manifestanţi studenţi în 3 iunie, când armata chineză a trimis tancuri şi soldaţi pentru a strivi protestele studenţeşti pro-democraţie, provocând un număr mare de victime.